Sabotorii: România pierde bani din cauza PNRR-ului. Ionelia Priescu, deputatul AUR de Gorj, a făcut declarații dure privind modul în care a fost făcut Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceasta este de părere că din cauza sa, România pierde bani mulți și nu numai. “Planul Național de Redresare și Reziliență, scris de USR și PNL cu aprobarea tacită a PSD, nu are nicio legătură cu interesul românilor. Este un plan care a pus România în genunchi în fața birocrației europene fără să recunoască rezultate reale pentru cetățeni. Curtea de Conturi Europeană a spus-o acum clar: peste o treime din jaloanele și țintele digitale asumate de România sunt fie irelevante, fie formulate atât de vag încât nu pot fi verificate. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană poate plăti miliarde pentru proiecte care nu duc nicăieri. Planul este făcut prost, iar România, în acest moment, pierde bani. Acest plan este rodul incompetentei celor care l-au elaborat sau al trădării intereselor naționale? Noi AUR spunem STOP acestui plan păgubos. Vrem renegocierea urgentă a PNRR cu jaloane clare“, transmite Ionelia Priescu.
Gorjeanul: Percheziții la Garda de Mediu Gorj. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au efectuat, miercuri, cinci percheziții în municipiu. Magistrații au descins și la sediul Comisariatului Judeţean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu. Surse susțin că percheziții s-ar fi făcut și la domiciliile a doi comisari și la locuința șefului instituției Gheorghe Sanda. Contactat telefonic, Gheorghe Sanda a refuzat să comenteze această situație. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu nu au oferit, deocamdată, mai multe detalii în acest caz. Surse apropiate anchetei susțin că cei trei angajați ai Gărzii de Mediu sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri. Anchetatorii au fost sesizați de o angajată a instituției, care a reclamat utilizarea autoturismelor de serviciu în scopuri personale, inclusiv în afara programului de lucru și în weekend.
Gorjonline: Câți bani trebuie să primească CE Oltenia de la Ministerul Energiei, în 2025. Complexul Energetic Oltenia trebuie să primească o sumă impresionantă de la Ministerul Energiei, în acest an, însă, deocamdată, nu se știe cu exactitate când se va întâmpla acest lucru. Compania energetică ar trebui să beneficieze de peste 700 de milioane de lei pentru achiziția de certificate de CO2, însă ministerul de resort nu dispune încă de acești bani. Surse din companie au declarat că despre acest subiect s-a discutat inclusiv la întâlnirea, care a avut loc, săptămâna trecută, între liderii de sindicat, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Dan Plaveti și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, însă nu s-a găsit pentru moment o rezolvare a acestei situații.
Pandurul: OMV și CE Oltenia anunță investiții de 400 de milioane de euro. OMV Petrom şi CE Oltenia au semnat contractul pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 550 MW. Parcurile vor fi construite pe terenuri aparţinând CE Oltenia, în judeţele Gorj şi Dolj. Energia electrică produsă va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional şi se estimează că va acoperi consumul anual de electricitate echivalent al circa 410.000 de locuinţe din România. Pentru implementarea proiectelor au fost selectaţi doi contractanţi. Un consorţiu format din Ameresco din SUA şi Sunel din Grecia va realiza proiectarea şi execuţia pentru trei dintre parcuri –Rovinari, Tismana 1 şi Tismana 2 – care însumează o capacitate de circa 460 MW. Cel de-al patrulea parc fotovoltaic, având o capacitate de circa 90 MW, va fi construit de compania turcă Girisim Elektrik, pe amplasamentul fostei termocentrale Işalniţa, pe depozitul de zgură.
Impact în Gorj: Șefi de secție noi pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Două secții din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu vor avea șefi noi. Secția Neurologie va fi condusă de medicul Ioan Dogariu, care îi va locul Sorinelei Stoichițoiu. Un alt concurs finalizat este la Secția Obstetrică Ginecologie. Aici a candidat pentru un nou mandat medicul Adrian Victor Tetileanu, care va conduce în continuare secția. Luna trecută, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a anunțat începerea unui concurs pentru ocuparea a 11 posturi de șef de secție, la Cardiologie, Medicină Internă I, Neurologie, Neonatologie, Boli infecțioase, Oncologie, Gastroenterologie, Dermatovenerologie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie și Psihiatrie. Candidații vor trebui să depună un plan de management. Durata unui mandat va fi de 3 ani.