Parlamentul European va cere Comisiei Euopene prelungirea PNRR cu 18 luni pentru proiectele mature. Raportul a fost coordonat de europarlamentarii Siegfried Mureșan și Victor Negrescu.
“Votăm astăzi, în comisiile de specialitate, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, din care este finanțat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Raportul, pe care l-am coordonat în calitate de coraportor, alături de europarlamentarul Victor Negrescu, cere Comisiei Europene să propună prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR-urile tuturor statelor membre, inclusiv din PNRR-ul României”, a anunțat Siegfried Mureșan, arată ziare.com.
Documentul recomandă guvernelor implicate să prioritizeze proiectele aflate în stadiu avansat și să evite inițiativele fără perspective.
“Este o veste foarte bună pentru România fiindcă vine în sprijinul nostru pentru implementarea cu succes a PNRR-ului și atragerea fondurilor. Concret, raportul nostru cere Comisiei Europene să vină cu o propunere privind prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR. Vorbim de acele proiecte deja începute, de care depind investiții și reforme importante pentru nivelul de trai al oamenilor și modernizarea României și care pot fi finalizate cu o prelungire adecvată, nu foarte mare. În paralel, cerem statelor membre ca, în procesul de implementare a PNRR-urilor, să prioritizeze proiectele mature și să nu riște pierderea banilor prin începerea de reforme și investiții fără șanse reale de a fi duse la bun sfârșit”, spune Mureșan.
El mai spune că în cazul în care vor rămâne, totuși, fonduri necheltuite din Mecanismul de Redresare și Reziliență, este important ca acești bani să nu fie pierduți fiindcă ei sunt obținuți în condiții foarte bune.
În acest caz, parlamentarii europeni cer Comisiei Europene să găsească o soluție astfel încât aceste fonduri să fie redirecționate către prioritățile UE, precum întărirea economiei, apărarea, dar și coeziunea Europei, în special prin investiții în tehnologii digitale și verzi, în linie cu scopul inițial al Mecanismului de Redresare și Reziliență.