Compania ungară Gránit Asset Management, controlată de omul de afaceri István Tiborcz, aflat în topul celor mai bogați unguri, a intrat în negocieri exclusive cu suedezii de la Skanska pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din București, într-o tranzacție evaluată la circa 50 de milioane de euro, care ar însemna intrarea pe piața imobiliară a acestui nou jucător, potrivit surselor profit.ro.
Recent, Profit.ro a anunțat că István Tiborcz intră în România cu banca digitală Gránit Bank, în prima sa ieșire în afara țării. Acum, Tiborcz vrea să își extindă și afacerile imobiliare în România. În acest sens, a intrat în negocieri exclusive cu dezvoltatorul suedez Skanska pentru a cumpăra prima clădire de birouri a complexului Equilibrium, din nordul Bucureștiului.
În cursa pentru achiziția Equilibrium 1 a fost înscris și fondul ungar Adventum, unul dintre cei mai activi cumpărători de clădiri de birouri din București, însă atunci prețul de vânzare era de 53 de milioane de euro. Negocierile în care a intrat Gránit Asset Management sunt la un preț ușor mai redus.
Complexul Equilibrium a fost construit pe un teren ce a aparținut, în trecut, Institutului Național al Lemnului și este amplasat în districtul de afaceri din nordul Bucureștiului. Clădirea de birouri Equilibrium 1 a fost livrată în noiembrie 2019, are 11 etaje supraterane, o suprafață închiriabilă de 19.500 de metri pătrați și 228 de locuri de parcare. Imobilul este închiriat în totalitate unor companii precum Signal Iduna, Iron Mountain, Secom Healthcare, Newton, Moov Leasing, Elegance Decor, Caliz Box, DBH, Fly Go și SMS Metallurgy Romania. Complexul mai cuprinde și o a doua clădire, Equilibrium 2, livrată în decembrie 2022 și cu o suprafață similară primului imobil. Dezvoltatorul anunțase că va scoate ambele clădiri la vânzare, însă, deocamdată, a doua clădire are un grad de ocupare mai redus, situație care îngreunează vânzarea.
István Tiborcz este proprietarul grupului BDPST cu activități în domeniile turism, hoteluri, imobiliare, bancar, asigurări și logistică. El este căsătorit cu Ráhel Orbán, fiica premierului ungar Viktor Orbán, care are funcția de director de creație în cadrul diviziei hoteliere a grupului BDPST. Grupul său gestionează 7 complexuri hoteliere în Ungaria, majoritatea sub brandul Botaniq Collection, printre care și castelul neo-renascentist din localitatea ungară Tura, transformat într-un hotel de lux de 5 stele.
În 2021, grupul BDPST a cumpărat 57% din Gránit Bank, fondată în 2010 de milionarul Sándor Demján, decedat în 2018. Grupul lui Tiborcz mai deține, în prezent, 43% din banca digitală. Investitorul deține și managerul de fonduri Gránit Asset Management, fostul Diófa Asset Management, care gestionează active cu o valoare de peste 2,2 miliarde de euro pentru clienți instituționali și de retail și active în fonduri imobiliare cu o valoare de aproape un miliard de euro.
Din grupul BDPST face parte și asigurătorul Gránit Biztosító, prin intermediul căruia Tiborcz a cumpărat, recent, pachetul majoritar de acțiuni în două companii de asigurări ale Poștei Maghiare, printre care unul dintre cei mai mari jucători de pe piața asigurărilor de viață din Ungaria. În 2022, BDPST Equitiy a cumpărat și 21% din Waberer`s International, companie listată la Bursa de Valori din Budapesta, care are o experiență de peste 75 de ani pe piața logistică și a expedierii mărfurilor.
István Tiborcz, în vârstă de 38 de ani, are o avere estimată la circa 250 de milioane de euro și ocupă locul 19 în ediția de anul acesta a publicației ungare A 100 Leggazdagabb (100 cei mai bogați unguri). Averea sa a crescut de la circa 176 milioane de euro, cât era evaluată în 2023.