09:05 Seceta a prăbușit producția și profitul Hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, al doilea cel mai mare furnizor de profil de pe segmentul concurențial și cel mai important emitent de la Bursa de Valori București (BVB), a înregistrat un profit net de 589 milioane lei pe primul trimestru al anului, în scădere cu 56% față de perioada similară a anului trecut, arată profit.ro.

″În primul trimestru al anului 2025, producția netă de energie electrică a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 38% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 2.654 GWh, cea mai scăzută valoare pentru trimestrul I, în ultimii 10 ani. Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condițiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s, în scădere cu aproximativ 40% față de perioada similară a anului 2024″, a transmis Hidroelectrica.

Cu totul atipic, compania a încasat mai mulți bani din furnizare de energie către clienți finali decât din vânzări angro. Astfel, dacă în T1 2024, Hidroelectrica a avut venituri de 1,265 miliarde lei pe piețele angro și de 622 milioane lei din furnizare, în primele 3 luni din 2025 situația s-a inversat: doar 599 milioane lei din vânzări angro și 655 milioane lei din furnizare.

Pe parcursul întregului an 2024, Hidroelectrica a încasat 3,894 miliarde lei din vânzări angro și 2,329 miliarde lei din furnizare.

Cantitativ, vânzările angro au scăzut cu 61% în T1 2025, la 1.131 GWh, diminuare compensată ușor de majorarea prețului mediu de vânzare cu 21%, la 529 lei/MWh. Pe partea de furnizare, cantitatea vândută a avansat cu 22%, la 1.604 MWh, prețul mediu fără costuri transferate scăzând cu 14%, la 408 lei/MWh.  

″Reducerea prețurilor de vânzare practicate de companie (la furnizare – n.r.) a fost influențată, în principal, de volatilitatea accentuată a pieței de energie electrică, care a generat fluctuații semnificative în nivelul tarifelor aplicabile consumatorilor finali. Un alt factor relevant îl constituie modificarea cadrului fiscal aplicabil producătorilor de energie, prin reducerea plafonului valoric de la care se aplică impozitul pe veniturile suplimentare (de la 450 la 400 lei/MWh – n.r.), ceea ce a contribuit indirect la relaxarea presiunii asupra prețurilor din lanțul de furnizare. În al doilea rând, evoluțiile din piața angro, în perioadele anterioare de raportare, caracterizate de un dezechilibru între cerere și ofertă în favoarea acesteia din urmă, au condus la formarea unui surplus de energie disponibil, cu efect de scădere a prețurilor de tranzacționare. Acest context de piață a permis furnizorilor concurențiali să acceseze energie la costuri mai reduse, ceea ce a influențat direct nivelul prețurilor de revânzare în segmentul cu amănuntul″, arată Hidroelectrica.

Potrivit raportului trimestrial al companiei, aceasta a plătit suprataxă de producător de energie de 75 milioane lei în T1 2025, în creștere cu 30% față de perioada similară a anului trecut.

Articole similare:

Unele dintre centralele pe cărbune sunt depășite tehnologic, iar România nu poate produce echipamentele necesare, declară un...

Un primar liberal din Gorj crede că ar trebui reduse numărul parlamentarilor și lefurile acestora. ”Parlamentarul nu...

La o întâlnire cu delegația americană, George Simion a spus răspicat că soluția lui pentru energie sunt...

Manu Tomescu este revoltat pe liderii sindicali care au fost de acord cu închiderea mineritului iar, acum,...

Ultima oră

Plasare produse

Infinit hits: