Spania, țară în care trăiește și o mareă comunitate de români, este în doliu. O furtună a provocat inundații catastrofale în regiunea Valencia. Viiturile au luat cel puțin 95 de vieți, dar bilanțul poate crește foarte mult, întrucât există și un număr mare – încă necunoscut – de dispăruți. Nu se știe nimic nici de soarta a 13 români, a anunțat Ministerul de Externe, relatează stirileprotv.ro.
Spaniolii acuză serviciile de protecție civilă că au avertizat prea târziu populația, când localități întregi erau deja acoperite de ape. O viitură extrem de violentă – aproape ca un tsunami – a lovit localitatea Paiporta, de lângă Valencia.
- Localnic: „Într-un minut și jumătate apele au distrus totul. N-a știut nimeni ce va urma.”
Într-una dintre mașinile luate de ape se afla o familie – tatăl, mama și un bebeluș de trei luni. Doar bărbatul a scăpat cu viață.
- Localnic: „Am văzut o sumedenie de mașini luate de ape în care se aflau oameni care strigau după ajutor.”
Viiturile au lovit într-un moment în care oamenii se întorceau de la serviciu, marți seara, iar șoselele care leagă Valencia de așezările mai mici de la periferie erau aglomerate. Au scăpat cei care au reușit să iasă la timp.
- Localnic: ”A fost un coșmar. Am început să ieșim din mașini și am început să ne deplasăm către marginea șoselei, spre un teren mai înalt. Eram adulți, dar și copii, inclusiv copilul meu de nouă ani, dar și alții mai mici. Am încercat să-i ajutăm și pe alții, dar i-au luat apele. Sunt trupuri fără viață rămase în mașinile de acolo.”
Inundațiile rapide, provocate de ploi de o abundență ieșită din comun, au devastat numeroase așezări din provinciile Valencia, Malaga și Castilla -La Mancha. Un baraj aflat pe râul Turia a cedat sub presiunea șuvoaielor, iar localitățile din aval au fost toate inundate. Acolo trăiesc și numeroase familii de români. Multi sinistrați s-au refugiat pe un pod de unde priveau cu îngrijorare cum creste debitul râului.
Primul avertisment prin sistemul de alertă a venit marți seară, la opt și un sfert, la mai bine de 12 ore după ce serviciul de meteorologie emisese alertă roșie de ploi abundente. Și la aproape două ore după ce localitățile fuseseră inundate.
În zonele afectate, apele au început să se retragă, dar pericolul nu a trecut, ci s-a deplasat către nord-est, spre regiunea Catalonia, unde sunt prognozate ploi abundente.
Spania se confruntă adesea, toamna și iarna, cu astfel de fenomene extreme, care apar în momentul în care aerul rece se mută deasupra Mării Mediterane, calde. Însă, spun specialiștii, fenomenul este agravat de încălzirea climatică.