Furtuna puternică, ce a dus la precipitații record în Mangalia şi în staţiunile din sudul litoralului, se datorează unui ciclon alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, a explicat climatologul Roxana Bojariu, arată Digi24. Dezastrul a fost posibil și pentru că zona nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat.
„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare. Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat, care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici. E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”, a declarat climatologul.
Administrația „Apele Române” a spus că volumul de apă care s-a adunat pe fondul ploii „a fost mult peste capacitatea normală de gestionare”, iar, la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, „s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare”.
Urmarea a fost dezastruoasă. De vineri seară până sâmbătă după-amiază, au fost înregistrate peste 800 de apeluri la 112 cu privire la diverse situaţii de urgenţă. Mașinile pluteau la propriu în apă, iar sute de case, hoteluri și magazine au fost inundate.

