Asociația Comunelor din România și Sindicatul SCOR cer Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța ”trenuleț”, fiind invocată o serie de motive de neconstituționalitate. Membrii acuză că ordonanța este discriminatorie și creează prejudicii autorităților locale.
În caz contrar, aceștia susțin că vor căuta să apeleze la altă metodă prin care acest document să ajungă pe masa judecătorilor Curții Constituționale, scrie libertatea.ro.
Asociația Comunelor din România, care reprezintă pe edilii a peste 2.800 de unități administrativ-teritoriale, și Sindicatul SCOR, care reprezintă 18.955 de angajați din primăriile a 1.245 de comune, critică înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024. Aceștia mai consideră că suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante „afectează direct și negativ regimul funcționării consiliilor locale și a primăriilor, instituții fundamentale ale statului, implicit drepturile persoanelor fizice cu calitatea de salariați ai acestora, încălcând astfel dispozițiile art. 115 (6) din Constituție”.
- „Asociația Comunelor din România a adresat scrisoarea nr. 266 din 29 decembrie 2024, Guvernului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, solicitând respectarea procedurii obligatorii de consultare în ceea ce privește ordonanța de urgență. Actul normativ a fost adoptat cu ignorarea totală a solicitării, în fapt cu încălcarea flagrantă a legii, ceea ce constituie evident un mod de neconstituționalitate extrinsecă”.
Potrivit calculelor făcute de cele două entități, salariile bugetarilor și ale aleșilor locali ar fi trebuit să fie mai mari cu circa 67%, în condițiile în care baza de calcul pentru coeficientului de ierarhizare (potrivit Legii salarizării unitare, care e nerespectată) este 2.415 lei, nu 4.050 de lei, cât este salariul minim de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă o discriminare.
Dan Cârlan, președintele Sindicatului SCOR, a declarat că ordonanța va fi atacată în instanță, dacă Avocatul Poporului nu va sesiza CCR.
- „Dacă nu vom obține sesizarea CCR, deschidem litigii în instanță prin care cerem respectarea drepturilor salariale, potrivit Legii salarizării, adică acea derogare de la principiul căruia conform căruia Consiliul Local stabilește salariile de bază, iar Guvernul prin ordonanța trenuleț îi ia practic autonomia Consiliului Local. O putem contesta în instanță. Va mai dura două-trei luni până se soluționează excepția, dar ajungem la CCR și cu această ordonanță trenuleț. Noi, la Sindicatul SCOR, avem peste 100 de sesizări la CCR, curți de apel sau tribunale din țară”, a spus Cârlan.
Reprezentantul SCOR susține că au făcut demersuri pentru dialog cu guvernul de la începutul lunii decembrie, dar Executivul i-a ignorat, cu toate că știau că va veni ordonanța problematică. Dan Cârlan a subliniat că acțiunile împotriva acestei ordonanțe se vor limita la căile legale.
- „Nu o să trecem la acțiuni violente, zgomotase. Lumea cred că e sătulă. Noi ne urmăm calea juridică, ne căutăm dreptatea prin CCR”, a conchis președintele Sindicatului Salariaților Comunelor și Orașelor din România.