Dacă nu vrei să mergi până în Austria pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, atunci trebuie să afli că există şi Salzburg de România. Locul te transpune imediat în alte vremuri, are castel, străduţe cu clădiri colorate şi peisaje de vis, arată bugetul.ro.
Din păcate, puţini români îl vizitează, neştiind că bijuteria din nordul ţării a fost reabilitată în ultimii ani, devenind un magnet pentru turiştii străini. Aceştia îl aseamănă cu cele mai frumoase localităţi din Austria sau chiar Germania, fiind uimiţi de curăţenie, dar mai ales de modul în care clădirile au fost restaurate.
Salzburg de România este Carei, oraşul din nordul ţării care oferă turiştilor o experienţă fascinantă. Dacă te-ai săturat de Valea Prahovei şi vrei să te bucuri de câteva zile liniştite, atunci este destinaţia perfectă, în special toamna, când culorile pădurilor sunt în cele mai frumoase nuanţe de roşu, maro, galben sau ruginiu. Iarna, odată cu Târgul de Crăciun din centru, totul se transformă într-o feerie de sărbătoare.
Castelul Karolyi este, fără îndoială, bijuteria ascunsă a României. Ridicat în 1482 de familia nobiliară Karolyi, clădirea a folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor. Abia în secolul al XVIII-lea, a fost restaurată în stil baroc, tot atunci fiind realizată şi grădină superbă care înconjoară castelul.
Aproape o sută de ani mai târziu, imobilul a fost renovat în stil eclectic, neo-gotic, după 1907 fiind lăsat în paragină. Abia în 2012 acesta a fost restaurant complet, găzduind acum mai multe expoziţii. Pentru doar 20 de lei, poate fi vizitat de marţi până duminică între orele 09:00 şi 17:00. În această perioadă, grădina este un loc de neratat, toamna creionând cele mai frumoase culori.
„Expoziția de la primul etaj al castelului Károlyi ne prezintă, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepției expoziționale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidențe aristocratice funcționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea. La etajul castelului, poți vizita o expoziție inedită de trofee din Africa de Sud care au aparținut colecționarului Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat două secțiuni pentru a prezenta materialul colecției, grupând obiectele colecției tematic, în patru săli expoziționale: vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa, fiind expuse exemplare naturalizate în întregime, trofee împăiate și diferite obiecte legate de vânătoare”, se arată pe site-ul oficial.
Dincolo de castelul impunător, Salzburg de România oferă vizitatorilor şi oportunitatea de a petrece o zi la centrul de echitaţie Equus, acesta aflându-se chiat în grădina Castelului Karolyi. Din primăvară până în toamnă, se organizează și tabere de călărie pentru grupuri de copii, de luni până în duminică, cu diferite activităţi recreative.
Parcul Dendrologic din Carei, cel mai vechi din România, este o altă atracţie a oraşului. Deschis în 1698, este un loc perfect pentru o zi de toamnă călduroasă.
Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril şi Biserica Luterană sunt şi ele obiective turistice pe care să le treci pe lista când ajungi în orăşelul din nordul României. Din Oradea, sunt 97 de kilometri până în Carei, în timp ce din Baia Mare sunt 100.


