RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

Rolul alimentației în prevenirea bolilor sezoniere(P)


În anotimpul rece, riscul de îmbolnăvire crește, în special din cauza variațiilor de temperatură și a expunerii mai mari la agenți patogeni. Cum poți să te aperi? Află ce rol are alimentația în prevenirea bolilor sezoniere. Alege hrana adecvată, pentru fortifierea organismului și combaterea simptomele asociate acestor afecțiuni.

Asigură un sistem imunitar robust

Sistemul imunitar este prima linie de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor care cauzează boli sezoniere. Nu aștepta primele simptome de gripă! Include în dietă nutrienții esențiali care susțin imunitatea!

Ai nevoie de vitamina C, pentru că stimulează producerea de celule albe, care apără organismul de infecții. Este un puternic antioxidant, reducând stresul oxidativ. Surse de vitamina C sunt citrice (portocale, lămâi, grepfrut), kiwi, ardei gras, căpșuni, broccoli. Concentrează-te și pe aportul de vitamina D, importantă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Consumă pește gras (somon, macrou), ouă, lapte fortificat.

Zincul ajută la regenerarea celulelor și susține imunitatea. Îl găsești semințe de dovleac, nuci, carne roșie, linte, crustacee. Nu în ultimul rând, vitamina A te ajută să menții sănătatea mucoaselor, prima barieră împotriva agenților patogeni. Surse de vitamina A sunt morcovi, cartofi dulci, spanac, ardei gras.

Combate inflamația

Inflamația este răspunsul natural al organismului la infecții, răni sau stres, dar atunci când devine cronică, poate contribui la dezvoltarea unor boli. Simptomele asociate bolilor sezoniere, precum durerile musculare, febra sau inflamația sinusurilor, pot fi agravate de inflamația din organism.

Ce-i de făcut: Treci la o dietă bogată în alimente antiinflamatorii, deoarece te ajută să reduci severitatea simptomelor. Consumă grăsimi sănătoase (acizii grași omega-3 din pește precum somon sau ton, semințe de in sau nuci, uleiul de măsline extra-virgin). Fructele de pădure (afine, zmeură, mure) conțin antioxidanți care combat radicalii liberi, reducând inflamația.

Sănătatea intestinului și imunitatea

Aproximativ 70% din celulele imunitare se află în tractul digestiv, ceea ce face din sănătatea intestinală un factor crucial în prevenirea bolilor sezoniere. Prin consumul de alimente care susțin sănătatea intestinului contribui decisiv la prevenirea bolilor sezoniere.

Include în dietă probiotice, bacterii benefice care contribuie la echilibrul florei intestinale. Le găsești în iaurt, chefir, kimchi. Completează meniurile cu prebiotice, fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile bune din intestin, contribuind la creșterea și activitatea acestora. Bananele, usturoiul, ceapa, sparanghelul și ovăzul sunt excelente pentru o nutriție inteligentă, prin care poți să previi bolile sezoniere. 

Hidratează-te cu grijă

Hidratarea este adesea subestimată, dar are un impact direct asupra sănătății în sezonul rece. Un organism bine hidratat poate menține funcția optimă a mucoaselor, care acționează ca o barieră împotriva infecțiilor. De asemenea, prin ingerarea unei cantități optime de apă, susții circulația și transportul eficient al nutrienților în organism. În anotimpul rece, pe lângă apă, consumă ceaiuri calde din plante (mușețel, mentă, echinacea) și supe de legume.

Alimentația nu doar că oferă energie organismului, dar poate fi o strategie eficientă de prevenire a bolilor sezoniere. Urmează o dietă echilibrată, bogată în vitamine, minerale și alimente antiinflamatorii. Disciplina culinară te poate ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvire și la atenuarea simptomelor gripale. Prin alegeri alimentare corecte, vei susține sănătatea pe termen lung, indiferent de provocările sezoniere.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: