Pandurul: Întârzie deciziile de pensionare la CE Oltenia. Noua lege a pensiilor a făcut ca dosarele de pensionare, depuse în ultima vreme, să nu fie soluționate în termenul legal de 45 de zile. Lideri sindicali din Complexul Energetic Oltenia spun că au fost sute de cereri de pensionare numai de la această companie. Dar, funcționarii caselor de pensii au fost prinși cu recalcularea pensiilor, iar acum durează implementarea softului, pentru emiterea deciziilor pe noua lege, pentru cererile depuse după 1 septembrie. Surse sindicale din CE Oltenia spun că oamenii vor primi deciziile în pragul iernii, când deficitul de personal din cariere miniere și termocentrale se va acutiza. Mii de salariați s-au pensionat după 2021 de la compania energetică, astfel că oamenii rămași în activitate abia mai fac față. Doar birourile rămân la fel de înțesate de personal, pentru că reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani s-a aplicat numai în producție.
Gorjonline: O nouă reorganizare a personalului TESA de la CE Oltenia. Personalul TESA de la Complexul Energetic Oltenia va trece printr-o nouă reorganizare. S-a ajuns în această situație din cauza faptului că sute de salariați ai companiei și-au depus dosarele de pensionare, iar conducerea CE Oltenia trebuie să apeleze din nou la această soluție. În urma primei reorganizări care fost făcută, toate posturile de șef de birou au fost desființate, iar acolo unde numărul de personal era de sub 10 persoane, au fost desființate și posturile de șef serviciu. Liderul de sindicat din cadrul companiei energetice, Alin Munteanu, avertizează însă asupra faptului că, după sutele de pensionări din cadrul TESA, producătorul de energie se va confrunta cu o lipsă acută de personal. ”Sunt foarte multe persoane care și-au depus dosarele pentru a ieși la pensie. Sunt sute de persoane, dar la Casa de Pensii Gorj lucrurile se mișcă mai greu și oamenii încă așteaptă să primească deciziile de pensionare. Abia apoi o să știm exact câte persoane părăsesc compania și conducerea trebuie să vadă cum va gestiona situația. Eu cred că o să fie probleme de personal la TESA și se va ajunge exact ca în producție unde nu au angajați”, a declarat Munteanu.
Gorjeanul: Nouă arestări în dosarul de trafic cu medicamente psihoactive în care a fost audiat consilierul județean Nelu Pavel! Un gorjean, lider al unei grupări infracționale! Tribunalul Bihor a emis, vineri, mandate de arestare pentru 9 persoane din cele 15 reținute în urma perchezițiilor desfășurate și în Gorj, în dosarul de trafic cu medicamente psihoactive, instrumentat de procurorii DIICOT Oradea. Printre cei audiați s-a numărat și consilierul județean PNL, Nelu Pavel. Cei arestați sunt membri a trei grupări infracționale, inclusiv nepotul lui Pavel, și sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și complicitate la scoaterea din țară a drogurilor de risc. Coordonatorii grupărilor, Emil Pătru, Claudiu Gheorghe Luță și Gheorghe Laolanti Căldăraru, au fost trimiși în arest pentru 30 de zile, alături de Eugen Trancă, Valentin Oros, Iulian Duțescu, Iosif Gheorghe Taraioș (zis ,,Crețu”), Ioan Trofin și Hercule Căldăraru (zis ,,Asu”).
Sabotorii: Miruță insistă pentru crearea unei fabrici de baterii în Gorj. Deputatul Radu Miruță, lider al USR Gorj, a fost, duminică, la Baia de Fier și Polovragi. Parlamentarul a depus două proiecte pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier. Miruță spune, însă, că nu se oprește aici și va lupta pentru deschiderea unei fabrici de baterii, fiindcă grafenul obținut din grafit este extrem de prețios, fiind utilizat la producerea bateriilor. Europa promovează intens decarbonarea prin mari alocări de capital în industria mașinilor electrice, prin urmare Baia de Fier are materia primă de calitate, iar asta se caută.
Impact în Gorj: 127 firme din Gorj folosesc lucrători străini. Din ce țări vin. Conform ultimei evidențe a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, în acest moment, în județ lucrează, oficial, aproape 900 de muncitori străini, din afara spațiului Uniunii Europene. Muncitorii provin în general din state asiatice, precum Sri Lanka, Nepal, dar și din zone exotice, precum Cuba. În același timp, în Gorj sunt 4445 de șomeri, din care 2261 sunt femei și 1.176 persoane indemnizate. Rata șomajului este de 3,64%, în ușoară creștere față de luna trecută și față de perioada similară a anului trecut.