Pandurul: Salariați ai CEO, în proces cu compania. Motivul. Sunt salariați ai Complexului Energetic Oltenia, dar în același timp au o gospodărie la câteva sute de metri de depozitul de cărbune de la Cariera Jilț Nord. Este vorba despre mai mulți gorjeni care au dat în judecată compania, plângându-se de poluare. Judecătoria Târgu Jiu a dispus efectuarea unei expertize, care să stabilească în ce măsură plângerea este susținută. Expertul are de răspuns la peste 20 de întrebări, legate de respectarea distanței legale între benzile de cărbune și gospodărie, de nivelul zgomotului făcut de benzile transportoare și așa mai departe. Dat fiind că cei care se plâng de poluarea din minerit au la rândul lor în gospodărie o activitate economică, ce cuprinde un bar/cafenea, spălătorie auto, vulcanizare şi mentenanţă, expertul va trebui să analizeze în ce măsură activitățile cu pricina sunt autorizate și dacă respectă normele de mediu. Mai mult, pentru că unii reclamanți au și calitatea de salariați ai companiei miniere, s-a cerut în expertiză ca, în cazul în care depun acte medicale care pot avea legătură cu condiţiile de mediu, să se precizeze dacă diagnosticele menţionate în cuprinsul lor, reprezintă boli legate de profesie.
Gorjeanul: Anchetă cu încetinitorul, în cazul morții minerilor de la Jilț Sud. Familiile au contestat durata urmăririi penale. După un an și jumătate de la tragicul accident de la Cariera Jilț Sud, în care trei angajați ai Complexului Energetic Oltenia și-au pierdut viața, iar alți zece au fost răniți, familiile victimelor au solicitat Judecătoriei Motru urgentarea anchetei penale. Magistrații au stabilit, în luna iulie a acestui an, un termen de șase luni pentru finalizarea urmăririi penale, adică, luna ianuarie a anului viitor, atunci când se împlinesc doi ani de la cumplita dramă. În dosar apar și patru foști sau actuali șefi de la Jilț Sud, ale căror nume apar și în dosarul aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, precum și firma care deținea autovehiculul de transport marfă răsturnat în carieră, administratorul acesteia și șoferul aflat la volanul ,,tanchetei” cu care erau transportați minerii.
Impact în Gorj: Încă un sindicat se alătură protestului FNME. Membrii sindicali ai unei foste filiale a Complexului Energetic Oltenia se alătură mișcărilor de protest organizate de Federația Națională Mine Energie (FNME). În data de 2 octombrie, va avea loc un miting la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei, inițiat de FNME. Scopul principal al acestei acțiuni este exprimarea nemulțumirii angajaților față de modificările impuse de noua lege a pensiilor. În acest context, Sindicatul Liber Independent CET Craiova II și-a manifestat sprijinul față de inițiativa FNME, confirmând participarea unei delegații care va reprezenta interesele angajaților S.E. Craiova II. Cătălin Mihai, vicepreședintele sindicatului, a făcut public acest anunț.
Sabotorii: Fost senator: Planul de restructurare nu va fi amânat în acest an. Fostul senator de Gorj, Ion Rușeț, este convins că nu va fi amânat planul de restructurare al CE Oltenia în acest an. Urmează alegeri prezidențiale și parlamentare și trebuie format un nou guvern. „Pentru a se prelungi e nevoie de voință politică, dar și de modificarea unor acte normative care sunt în vigoare. Ai o lege privind decarbonarea. Va trebui modificată și această lege. Sunt chestiuni ce se vor discuta probabil în dialogul cu Comisia Europeană. Cred că acest lucru nu se poate realiza în 2024 și e opinia mea personală. Suntem într-un an electoral și probabil se așteaptă formarea noului Guvern. Cel mai probabil vom avea un Guvern până la finalul anului. În condițiile în care îl vom avea, lucrurile vor fi clare. Va trebui să aibă un program de guvernare și cu acest capitol, tema energiei. Mai avem energie pe cărbune sau nu?”, a declarat Ion Rușeț.
Gorjonline: Drama unei tinere mame care e pe punctul de a-și pierde fetițele! Judecătorii au decis ca micuțele să fie înapoiate tatălui, în Franța! Una dintre fetițe e grav bolnavă. O tânără târgujiancă este în pragul disperării după ce Tribunalul București a decis ca cele două fetițe ale sale, de 5 și 2 ani, să revină în Franța, mai exact să fie înapoiate la reședința bărbatului cu care femeia a avut o relație de câțiva ani, în urma căreia s-au născut micuțele. Problema este că fetița care a împlinit 2 ani, zilele trecute, are o afecțiune medicală gravă care o face dependentă de mama sa, iar femeia nu se poate întoarce la bărbatul de origine franceză cu care a conviețuit câțiva ani, pentru că acesta are acum o altă relație. Cristina Daniela Popeangă nu înțelege cum este posibil ca o instanță din România să dea un asemenea verdict, în contextul în care a expus toate motivele pentru care a decis să-și ia fetițele și să plece din Franța, inclusiv acela că micuțele au asistat la episoadele în care mama lor a fost agresată verbal și fizic de bărbatul cu care a conviețuit, dar care își adusese acasă pe cea cu care avea acum o relație.