Impact în Gorj: Fostul primar de Dănești refuză munca în folosul comunității. Mădălin Paliță refuză munca în folosul comunității decisă de Curtea de Apel Craiova în dosarul de ultraj aflat pe masa judecătorilor până anul trecut. Sentința definitivă stabilea că Paliță să execute 60 de zile de muncă în folosul comunității la Școală Gimnazială nr.1 Dănești, unitate de învățământ aflată pe raza localității unde primarul de la acea vreme avea domiciliul, conform legii. Paliță nu doar că a refuzat să respecte sentința definitivă dar a schimbat și școala la care ar fi trebuit să facă această activitate impusă de Curtea de Apel Craiova. Paliță a stabilit că poate face aceasta activitate, fictiv, la Liceul Tehnologic Ioan Culcer din Târgu Jiu, fapt neagreat de Serviciul de Probațiune Gorj care l-a dat în judecată atât pe condamnat cât și unitatea de învățământ.
Sabotorii: Anunțul lui Plaveti după discuțiile de la Comisia Europeană. Complexul Energetic Oltenia a anunțat, printr-un comunicat de presă, că susține decalarea termenelor de închidere a capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune pentru o tranziție echilibrată și protejarea securității energetice a României. „Complexul Energetic Oltenia trebuie să pregătească în perioada următoare toate documentațiile necesare și să le transmită Comisiei Europene pentru susținerea cererii României”, a transmis Dan Iulius Plaveti, managerul companiei. Ministerul Energiei a propus și a prezentat o inițiativă pentru prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, iar Complexul Energetic Oltenia susține acest demers, având în vedere că închiderea prematură a capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune ar putea afecta negativ securitatea energetică națională și locurile de muncă din regiunile respective”, transmite compania.
Gorjonline: Cea mai înaltă șosea din țară intră în evaluare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intenționează să finalizeze, în acest an, expertiza tehnică necesară pentru modernizarea Transalpinei, cea mai înaltă șosea din România. Conform informațiilor furnizate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, o firmă specializată va efectua o analiză detaliată a stării actuale a drumului, precum și a lucrărilor efectuate anterior de constructorul inițial. Decizia de a realiza această expertiză vine în contextul în care Transalpina a fost preluată oficial în administrarea CNAIR în urma unei hotărâri judecătorești, care a clarificat statutul său juridic. Evaluarea va permite stabilirea exactă a investițiilor necesare pentru finalizarea lucrărilor de modernizare pe întreaga secțiune dintre Rânca și Obârșia-Lotrului. Printre aspectele analizate se numără starea asfaltului, siguranța rutieră, sistemele de drenaj și stabilitatea versanților adiacenți.
Pandurul: Un consilier USR Gorj spune că a fost bătut de primar. Florin Cojocaru, consilier local USR în Drăguțești, a fost bătut după ce a refuzat să voteze un proiect de hotărâre inițiat de primarul Dumitru Ion Popescu. El spune că agresorul este chiar primarul din Drăguțești, Dumitru Ion Popescu. În urma agresiunii suferite, consilierul local s-a ales cu piciorul luxat, după cum afirmă într-o postare pe Facebook. ”Personalul contractual consideră necesar să-mi lanseze un pumn în coaste când l-am salutat și am dat mâna cu el. Legea junglei pare singura regăsită în Primăria Drăguțești, și în special, la ședințele de consiliu local. Dvs. cetățenii meritați să știți adevărul dintre pereții acelui spațiu numit- pompos ”primărie” a scris Cojocaru.
Gorjeanul: Au ales să rămână la catedră în loc să se retragă la pensie. Zeci de cereri aprobate de ISJ Gorj. În județul Gorj, peste 50 de cadre didactice au solicitat să rămână în activitate în anul școlar 2025-2026, în ciuda vârstei de pensionare. Cele mai multe solicitări au venit din partea educatoarelor și învățătoarelor. De asemenea, există profesori care predau matematică, educație fizică sau discipline tehnice și care doresc să predea și după vârsta de 65 de ani. Cererea de menținere în activitate este analizată în cadrul consiliilor de administrație ale școlilor, iar ulterior în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Motivele din spatele acestei tendințe sunt multiple. Pentru anumite domenii nu există destui absolvenți tineri, iar salariile nu sunt motivante pentru începători. Profesorii pot rămâne să predea până la vârsta de 70 de ani.