Armata SUA nu va mai permite persoanelor transgender să i se alăture şi va înceta să efectueze sau să faciliteze procedurile asociate cu tranziţia de gen pentru membrii serviciului, potrivit unui memoriu al secretarului Apărării, Pete Hegseth, depus, luni, în instanţă.
Preşedintele Donald Trump a semnat, luna trecută, un ordin executiv care a vizat trupele transsexuale într-un mod personal – spunând, la un moment dat, că un bărbat care se identifică ca femeie „nu este în concordanţă cu umilinţa şi altruismul necesare unui membru al serviciului”, potrivit Reuters.
„Cu efect imediat, toate accesările noi pentru persoanele cu un istoric de disforie de gen sunt suspendate”, a declarat Hegseth într-un memoriu datat 7 februarie şi depus, luni, la Tribunalul Districtual al SUA din Washington, D.C.
„Toate procedurile medicale neprogramate, programate sau planificate asociate cu afirmarea sau facilitarea unei tranziţii de gen pentru membrii Serviciului sunt suspendate”, a spus el.
Hegseth a declarat că persoanele cu disforie de gen aflate deja în armată vor fi „tratate cu demnitate şi respect”, iar subsecretarul Apărării pentru personal şi pregătire va oferi detalii suplimentare cu privire la ceea ce ar însemna acest lucru.
Armata are aproximativ 1,3 milioane de membri activi, conform datelor Departamentului Apărării. În timp ce susţinătorii drepturilor transsexualilor spun că există până la 15.000 de militari transsexuali, oficialii spun că numărul este de câteva mii.
Un sondaj Gallup publicat, luni, a arătat că 58% dintre americani sunt în favoarea permiterii persoanelor transsexuale deschise să servească în armată, dar sprijinul a scăzut de la 71%, în 2019.
Săptămâna trecută, un judecător american a cerut avocaţilor administraţiei Trump să se asigure că 6 membri ai armatei, care au intentat proces pentru a opri ordinul executiv care vizează trupele transsexuale, nu sunt îndepărtaţi din serviciu înainte de desfăşurarea altor proceduri judiciare.