Bulgaria a fost principala sursă de energie a țării, zilele trecute, când unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită. România a importat și 1500 de Megawați de la vecinii de la sud.
Se întâmplă acest lucru în contextul în care, în ultimii ani, a fost demarat un plan accelerat de închidere a capacităților pe cărbune.
“Bulgarii, sârbii și ucrainenii asigură comisioane grase pentru energia pe care o cumpără România” susține Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii.
Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, spune că, deocamdată, nu se simt efectele distrugerii grupurilor pe cărbune, dar se vor vedea pe viitor.
”Guvernul României, patronul Complexului Energetic Oltenia, a ținut cu tot dinadinsul să ne închidă și să cumpere energie de la străini, la prețuri de 10 ori mai mari” declară sindicalistul.
Tomescu mai spune că politica dusă la CEO, în ultimii ani, a fost una de îmbătrânire a forței de muncă și de subfinanțare, în sensul că nu s-au mai alocat fonduri pentru mentenanță.
”Acestea au fost mijloacele prin care ne-au îngenuncheat pe noi și sistemul energetic național” declară liderul sindical.