După închidere, grupurile energetice din Complexul Energetic Oltenia vor fi tăiate, iar carierele se vor transforma în lacuri uriașe, care, probabil, vor schimba și clima în județul Gorj, a declarat, la Radio Infinit, Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Liderul sindical a afirmat că soarta CEO, din 2026, depinde de apariția sau nu în România a altor megawați în bandă. Pîrvulescu a comentat că statul român este unul slab, care nu se poate opune unor ONG-uri de mediu și care nu aplică legile, așa cum sunt scrise ori după cum decide Înalta Curte de Casație și Justiție. Așa s-a ajuns, de exemplu, la mii de procese pe Legea nr.197/2021.
”Au zăpăcit lumea” a afirmat liderul FNME.
De un an, sindicatele din Complexul Oltenia așteaptă o decizie a guvernului privind acordarea a 4 ani de venituri de completare, în caz de concedieri colective.
”Statul român s-a angajat să închidă cărbunele, a primit miliarde de euro. Dacă ai făcut asta pe spatele a 11 mii de salariați, compensează-i cu ceva!” a cerut Dumitru Pîrvulescu.
Liderul FNME a mai declarat că CEO nu face nimic privind ecologizarea zonelor afectate de minerit. Pîrvulescu a dat exemplul Carierei Peșteana Nord, care se va închide anul acesta, unde totul este, practic, lăsat de izbeliște și există riscul ca malul s-o ia la vale și să înghită satul Hotăroasa al comunei Urdari.
”O să avem mai multe lacuri mari, care vor influența clima în Gorj. Apar sute de hectare de luciu de apă” a afirmat sindicalistul.