Donald Trump a ajuns la un acord prin care SUA să colaboreze cu Ucraina pentru dezvoltarea resurselor sale minerale. Deşi documentul nu include garanţii de securitate pentru Ucraina, Kievul speră că acest parteneriat va consolida sprijinul american în lupta împotriva invaziei ruse, scrie The Conversation, preluat de zf.ro.
Se pare că acordul nu mai conţine cererea anterioară a lui Trump privind drepturile asupra unor venituri de 500 de miliarde de dolari din mineralele rare ale Ucrainei. Cu toate acestea, parteneriatul le va oferi americanilor acces la resurse strategice esenţiale pentru economia modernă, în condiţiile în care SUA depinde în mare măsură de importuri, în special din China.
Mineralele rare, cum ar fi galiul, sunt indispensabile pentru tehnologiile de apărare avansate, dar SUA nu le produce în cantităţi suficiente. China, principalul furnizor global de galiu, şi-a folosit controlul asupra acestei resurse ca mijloc de presiune asupra Washingtonului, interzicând exporturile către SUA ca răspuns la taxele vamale impuse de americani asupra produselor chinezeşti.
În plus, multe alte minerale sunt vitale pentru tehnologia militară, sistemele de rachete, electronicele şi industria vehiculelor electrice. Ucraina deţine zăcăminte pentru 22 dintre cele 34 de minerale considerate esenţiale de Uniunea Europeană.
Problema pentru SUA este că depinde în mare măsură de China pentru anumite importuri de minerale critice.
Trump consideră că încheierea conflictului din Ucraina ar putea fi o oportunitate pentru SUA de a-şi asigura surse alternative de materii prime strategice, reducând astfel dependenţa de China şi permiţându-i să adopte o poziţie mai fermă faţă de Beijing. Totuşi, este posibil ca preşedintele să nu fi anticipat reacţia rapidă a Chinei, care a ripostat la tarifele americane prin restricţii asupra acestor resurse esenţiale.
Galiul este extrem de valoros pentru industria de apărare datorită fiabilităţii şi durabilităţii sale. Acesta este esenţial pentru sisteme radar, comunicaţii prin satelit şi tehnologii de război electronic. De asemenea, este utilizat în module electronice integrate care susţin navigaţia şi sistemele de control al traficului aerian.
Pe lângă galiu, Ucraina are rezerve importante de grafit, un material crucial pentru producţia de vehicule electrice şi reactoare nucleare, precum şi o treime din resursele de litiu ale Europei, element esenţial pentru baterii.
Interesul lui Trump pentru mineralele critice nu se limitează doar la Ucraina. El a manifestat un interes deosebit şi pentru Groenlanda, o regiune bogată în astfel de resurse, pe care o vede ca pe o posibilă alternativă la dependenţa de China.