RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

Ciucă susţine că exploatarea grafitului este „foarte aproape de a deveni realitate”

Candidatul Partidului Naţional Liberal la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a mers, duminică, la mina de grafit din comuna Baia de Fier, singura de acest fel din România.

Ciucă a amintit că România a depus cereri de finanţare, la Uniunea Europeană, în vederea reluării exploatării grafitului şi a transmis că aceste proiecte „sunt foarte aproape de a deveni realitate”.

„Pare greu de crezut, văzând aceste imagini, că aici, la mina de grafit de la Baia de Fier, lucrau în anii ’90 peste 800 de oameni. Pentru mulți era o tradiție de familie. Azi, proiectele strategice pentru reluarea extracției și procesării grafitului, esențiale pentru viitorul energiei verzi în România, sunt foarte aproape de a deveni realitate. Au fost depuse cereri de finanțare la Comisia Europeană pentru investiții de peste 445 de milioane de euro. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la tranziția către tehnologii sustenabile și la crearea de noi locuri de muncă. Într-o Românie sigură și stabilă, Oltenia are resursele și oamenii necesari pentru a deveni un jucător important în industria bateriilor electrice și a tehnologiilor verzi” a declarat Ciucă.

În România nu există grafit în stare pură, ci doar în șisturi grafitoase. Singurul loc din țară în care se extrăgeau aceste șisturi a fost zona Baia de Fier, în județul Gorj, de unde se scoteau circa 40.000 de tone pe an. Cariera Ungurelașu a fost închisă în anii 2000 pe motiv că nu mai este profitabilă.

Grafitul este materia primă pentru grafen, despre care se spune că este resursa secolului XXI, un material cu proprietăți uimitoare, care începe deja să fie folosit în noua industrie energetică și nu numai. El poate și a început să fie folosit pentru realizarea de circuite integrate mult mai rapide, la construcția panourilor solare (costul de producție scade semnificativ), la unități de stocare și eliberare ultrarapidă a energiei (baterii). A fost descoperit și izolat în anul 2004, prin exfolierea grafitului, de un grup de cercetători de la Universitatea din Manchester, lucru care le-a adus unora dintre ei Premiul Nobel pentru Fizică, în anul 2010.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: