Autoritățile județene au marcat, sâmbătă, în Piata Prefecturii din Târgu Jiu, Ziua Independentei de Stat a României.
Această zi este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai. Legea privind sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României a fost adoptată de Parlamentul României la data de 8 iulie 2021.
„Astăzi, cinstim un moment fundamental din istoria noastră – Ziua Independenței de Stat a României. Acum 148 de ani, după mai bine de 400 de ani sub dominație otomană, România, prin oamenii săi, a rostit, cu glas ferm și demn, că își dorește și își merită libertatea. Independența nu a venit ușor. A fost plătită cu lacrimi, cu sânge, cu speranță. A fost clădită cu viziune și speranță.
10 mai înseamnă și începutul unei povești regale – povestea unei monarhii care a întărit statul român modern, care a inspirat prin exemplu, devotament și spirit de sacrificiu. Regele Carol I, conducătorul Armatei Române în Războiul de Independență, a fost cel care a rostit, la 10 mai 1877, cuvintele prin care România își afirma suveranitatea. Sub sceptrul său, țara noastră a crescut, s-a consolidat și a pășit cu fruntea sus printre națiunile Europei.
Ziua de azi ne amintește, așadar, nu doar de un act politic și militar, ci și de o epocă în care onoarea, responsabilitatea și iubirea de țară erau puse mai presus de orice interes personal. Familia Regală a fost și rămâne parte vie din moștenirea noastră. Regii Carol, Ferdinand, Regina Maria sau Regele Mihai reprezintă modele de verticalitate, onoare și dragoste de neam. Se cuvine să ne amintim, astăzi, de toți eroii noștri, care au luptat prin veacuri pentru o Românie demnă, liberă, întreagă. De la Tudor Vladimirescu, cel care a pus bazele domniilor pământene, până la Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, de la soldații români din Primul și Al Doilea Război Mondial până la țăranii și conducătorii ce au înfăptuit Unirea Principatelor, iar, mai apoi, Marea Unire, de la sfinții uciși în închisorile comuniste până la eroii Revoluției Române din decembrie 1989.
Acum, poate mai mult ca oricând, avem nevoie să privim spre trecut cu recunoștință, spre prezent cu responsabilitate și spre viitor cu încredere. Să învățăm de la cei care ne-au dăruit o țară liberă ce înseamnă să fii demn, să fii curajos și să iubești România cu toată ființa ta. La mulți ani, România! La mulți ani, distinși români, ce purtați în suflet istoria țării!” a transmis subprefectul Iani Gârbaciu.



