Gorjeanul: Restructurarea CEO ajunge pe masa CSAT. Guvernul schimbă și legea decarbonizării. Executivul a anunțat emiterea în regim de urgență a unui proiect de lege privind constituirea de rezervă de capacitate pe bază de cărbune în situaţii excepţionale. Măsura urmărește consolidarea securității energetice a României, în contextul actual geopolitic și al crizei energetic europene, susține guvernul. Proiectul vizează prelungirea utilizării resurselor indigene de antracit, huilă și lignit pentru producerea de energie electrică, crearea de rezerve strategice și adoptarea unor măsuri urgente care să asigure funcționarea Sistemului Energetic Național în situații excepționale. Actul normativ propune utilizarea tehnologiilor de vârf (BAT) pentru reducerea impactului de mediu, sprijină constituirea stocurilor de combustibili pentru criză, prevede subvenționarea infrastructurilor critice și urmărește menținerea unei diversități a mixului energetic, consolidând astfel reziliența energetică și suveranitatea națională.
Gorjonline: „Arma secretă” a lui Burduja pentru CEO în fața Comisiei Europene. Ministerul Energiei intenționează să prelungească activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO) cu încă patru ani, stabilind ca termen anul 2029, în loc de 2026, așa cum este prevăzut inițial în Planul de restructurare al companiei. Conform planului actual, începând cu anul viitor, toate grupurile energetice și exploatările miniere din cadrul CEO ar urma să fie transferate în rezervă operațională, funcționând doar ocazional, la solicitarea Ministerului Energiei. Cu toate acestea, având în vedere deficitul de energie electrică în bandă cu care se confruntă România, situația se complică. Estimările indică o accentuare a acestui deficit în 2027, ca urmare a intrării în mentenanță a unei unități de producție de la Cernavodă. În acest context, Ministerul Energiei încearcă să obțină acordul Comisiei Europene pentru prelungirea activității CEO, argumentând că nicio altă companie din România nu poate compensa producția realizată de unitățile Nuclearelectrica, cu excepția Complexului Energetic Oltenia. Această poziție a fost susținută public de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a efectuat deja două deplasări la Bruxelles pentru a discuta situația CEO și impactul acesteia asupra securității energetice a României.
Sabotorii: Mai puțini bani la Consiliul Județean Gorj. Bordușanu: E o diferență de 22 de milioane de lei. Consiliul Județean Gorj are la dispoziție, în acest an, mai puțini bani în comparație cu anul trecut. Diferența este de 22 de milioane de lei, a declarat vicepreședintele Anca Bordușanu. “Am făcut adrese către fiecare primărie în parte pentru a ne spune care sunt necesitățile, oportunitățile pe care le au, să știm ce creanțe au, ce cote de cofinanțare. Toate aceste aspecte vor contribui la propunerea bugetară pe care Consiliul Județean Gorj o are pentru fiecare primărie în parte. Deși știam că banii pe care îi primim la CJ nu sunt cu mult mai puțini față de anul trecut, vorbim de un deficit comparativ cu cel primit anul trecut, de 22 de milioane de lei. Lucrul acesta ne pune foarte multe piedici pentru funcționarea instituțiilor subordonate CJ” a declarat Anca Bordușanu.
Impact în Gorj: Medicii voluntari prezenți la Mușetești, uimiți de o pacientă de 89 de ani! Nu a primit o injecție niciodată. Căminul Cultural Mușetești, situat în imediata vecinătate a primăriei a fost, sâmbătă, locul în care s-au întâlnit 300 de cetățeni ai comunei, unii care nu se mai văzuseră de foarte mulți ani. Oamenii, majoritatea în vârstă, au venit la căminul cultural, o parte însoțiți de copii, deoarece aici a poposit caravana medicală a profesorului doctor Dorel Săndesc, cel care realizează, de ani buni, aceste acțiuni voluntare, oferind asistență medicală, analize de laborator și chiar ochelari, în mod gratuit, pacienților din zone sau instituții care nu au acces rapid la astfel de servicii de sănătate. Echipa medicală a fost uimită de o localnică de 89 de ani, care a recunoscut că nu i s-a administrat niciodată o injecție.