10:11 O nouă amânare pentru Iernut? Burduja merge pe șantier

Constructorul spaniol Duro Felguera, care ar mai avea doar 3% de executat din proiectul centralei de 430 MW de la Iernut, ar putea intra în insolvență, ceea ce ridică întrebări dacă și ultimul termen de finalizare, 2 iunie, va putea fi respectat. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se duce, sâmbătă, pe șantier, arată e-nergia.ro

  • ″Sâmbătă, 8 martie, voi celebra această zi la Iernut, pentru a mă asigura că acel 3% rămas de executat din proiect se poate duce la bun sfârșit. Dincolo de problemele financiare pe care Duro Felguera le are, și ele sunt de natură publică, voi fi acolo pentru a găsi soluții să ducem Iernutul la bun sfârșit, după mulți ani″, a spus Burduja, în conferință de presă.

Ministrul nu a putut preciza dacă termenul de punere în operare al noii centrale, jumătatea acestui an, oricum amânat de mai multe ori, va fi respectat sau nu.

Compania spaniolă Duro Felguera, contractorul centralei de la Iernut, este într-o procedură de pre-insolvență în care a intrat în ultima parte a anului trecut. Compania încearcă să supraviețuiască prin convertirea în acțiuni a unei datorii de 120 de milioane de euro – credite primite în trecut – dacă statul spaniol, reprezentat de holdingul SEPI (Sociedad Estatal de Participaciones Industriales) își va da acordul. Dacă până la 11 martie nu se obține un acord, este foarte probabil ca Duro Felguera să intre în insolvență.

În decembrie 2024, Romgaz a anunțat acționarii că noul termen pentru punerea în funcțiune a centralei pe gaz de la Iernut este 2 iunie 2025, ceea ce înseamnă o prelungire cu 6 luni față de ultimul termen asumat și depășit.

“Progresul total al investiției din proiectul la cheie, la sfârșitul lunii octombrie 2024, (constând în executarea contractului inițial de lucrări plus executarea contractului de lucrări noi) este de aproximativ 95%. Progresul total al proiectului de investiții legat de noul contract EPC, atribuit anul trecut, a fost de 70,6% la sfârșitul lunii octombrie 2024”, spunea, atunci, Romgaz.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

Articole similare:

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista...

Parlamentul European va solicita Comisiei Europene revizuirea regulamentului privind mecanismul de redresare și reziliență, astfel încât implementarea...

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat, luni, într-un interviu la Europa Liberă, că îl va...

Campionatul Național de Minifotbal al Avocaților din România și Republica Moldova, organizat de Baroul Gorj, la Târgu-Jiu,...

Ultima oră

Plasare produse

Infinit hits: