Tocanul de oaie a fost la mare preț, în weekend, la Novaci, unde autoritățile locale și ciobanii din zonă au organizat un festival dedicat acestui fel unic de mâncare.
După ce majoritatea ciobanilor a reușit să își treacă turmele prin zăpada de pe Transalpina, acum aceștia au avut motiv de bucurie. Zeci de ceaune cu tocan de oaie au făcut deliciul celor care au venit la festival.
Cei veniți la festival au putut să își cumpere și alte produse pe care ciobanii le fac la stână, dar tocanul a fost atracția tuturor.
Printre participanții la Festivalul Tocanului s-a aflat și cercetătorul științific Lucian David, cel care a reușit, în 2023, să introducă transhumanța ciobanilor în patrimoniul imaterial UNESCO. El a făcut parte din juriul care a desemnat cel mai bun tocan de oaie, în care a fost alături de băcița Mărioara Babu.
Deputații Claudiu Manta și Ion Iordache, precum și ministrul Economiei, Radu Miruță au fost prezenți la festival. Miruță i-a asigurat pe novăceni că îi poartă în suflet oriunde merge, în țară sau străinătate.






