Președintele SUA, Donald Trump, a emis un ordin executiv prin care vor fi eliminate subvențiile către producția de energie regenerabilă. Casa Albă susține că sursele regenerabile sunt nesigure, costisitoare, înlocuiesc surse de energie mai fiabile, depind de lanțuri de aprovizionare controlate de străini și sunt dăunătoare pentru mediul natural și pentru rețeaua electrică.
Ordinul prevede ca Departamentul Trezoreriei să pună în aplicare eliminarea treptată a creditelor fiscale pentru proiectele eoliene și solare, așa cum a fost stabilită în bugetul adoptat recent de Congres și semnat de Trump săptămâna trecută, potrivit Reuters.
Totodată, ordinul solicită Departamentului de Interne să revizuiască și să modifice orice politici care favorizează energia regenerabilă în detrimentul altor surse de energie. Ambele instituții trebuie să trimită un raport către Casa Albă în termen de 45 de zile, detaliind acțiunile întreprinse.
Legislația aflată în vigoare până acum prevedea că dezvoltatorii de proiecte pot beneficia de un credit fiscal de 30% până în anul 2032.
Actul normativ semnat de Trump promite „asigurarea securității energetice americane și garantarea prosperității naționale”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
„Președintele Trump este dedicat dezvoltării sectorului energetic american și stopării finanțării — de către contribuabilii americani — a unor politici energetice scumpe și nesigure, promovate de așa-numita „Nouă Escrocherie Verde”. Sursele de energie eoliană și solară nefiabile înlocuiesc energia accesibilă și flexibilă, pun în pericol rețeaua electrică americană și denigrează frumusețea peisajelor naturale ale națiunii. Dependența de așa-numitele subvenții “verzi” reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, făcând Statele Unite vulnerabile la lanțuri de aprovizionare controlate de adversari externi. Stoparea „donațiilor” uriașe de plată din bani publici pentru surse de energie nesigure este esențială pentru energy dominance, securitatea națională, creșterea economică și sănătatea fiscală a statului” se arată în comunicat.
„Energy dominance” (dominarea energetică) este o politică energetică ce urmărește ca Statele Unite să devină nu doar independente, ci lider global în producția și exportul de energie — în special petrol, gaze naturale și cărbune.