Ediţia din acest an a festivalului ”Beach, Please!” (9-13 iulie) marchează o bornă istorică: este oficial cel mai mare festival de muzică din Europa, cu un trafic total estimat la peste 500.000 de persoane pe parcursul celor cinci zile. Organizat pe o suprafaţă de 21 de hectare, la Costineşti, evenimentul din 2025 aduce cea mai mare scenă montată vreodată în Europa, cel mai puternic sistem de sonorizare implementat pe continent. Artişti internaţionali de top precum A$AP Rocky, 21 Savage, Young Thug, Lil Baby sunt parte din line-up.
La capitolul infrastructură, organizatorii anunţă: 6 hectare de pavele, peste 500 de copaci plantaţi, 10 kilometri de reţele tehnice îngropate şi 45 de hidranţi montaţi doar în perimetrul festivalului – mai mulţi decât în întreaga localitate Costineşti.
„Anul acesta, Beach, Please! nu mai seamănă cu un festival, ci cu un adevărat oraş. Aici vin peste 15.000 de turişti străini, dar poate şi mai important, aici, în România, tinerii se bucură de o experienţă care depăşeşte standardele europene, chiar la ei acasă”, a declarat Selly (Andrei Şelaru), co-fondator.
Festivalul nu este un proiect „pop-up”, ci o investiţie strategică pe termen lung în infrastructura Costineştiului. Doar în acest an, organizatorii au alocat 16 milioane de euro pentru organizare şi încă 3 milioane pentru dezvoltarea locaţiei – investiţii care contribuie direct la regenerarea economică şi urbanistică a litoralului românesc.
Organizatorii estimează un impact economic de peste 70 milioane de euro, cu beneficii directe pentru unităţile de cazare, transportatori, restaurante şi servicii locale din întreaga zonă.
Siguranţă, tehnologie şi comunitate
Ediţia din 2025 pune accent pe siguranţă şi accesibilitate: de la triplarea numărului de antene de telefonie mobilă la instalarea unor puncte fixe de telefonie gratuită, patru puncte medicale avansate, două spitale mobile, 100 de camere de supraveghere şi un dispecerat video central.
Festivalul este susţinut de o forţă umană impresionantă: peste 4.500 de oameni muncesc în festival – de la echipele de organizare, la voluntari, personal medical, curăţenie şi pază.
Selly a vorbit despre generaţia din care face parte şi despre nevoia de a susţine tinerii, nu de a-i judeca: „Anul trecut, am avut zero cazuri raportate de consum de droguri sau alcool în exces în punctele medicale. Suntem o generaţie mai responsabilă decât pare. Festivalul nu este despre exces, ci despre apartenenţă, exprimare, siguranţă şi echilibru”.
Organizatorii reafirmă politica de toleranţă zero faţă de consumul de droguri şi lucrează împreună cu autorităţile pentru campanii de prevenţie şi educaţie.
Siguranţă şi conectivitate:
- 4 puncte medicale avansate;
- 2 spitale mobile;
- 800 de agenţi de pază;
- 150 de cadre medicale şi voluntari;
- 100 de camere video supravegheate din dispecerat central;
- De 3 ori mai multe antene de telefonie mobilă faţă de 2024;
- Zone de telefonie fixă gratuite în interiorul festivalului.
Investiţii în 2025
- 16 milioane euro – buget de organizare;
- 3 milioane euro – infrastructură locală şi dezvoltări permanente.
Impact economic estimat: Peste 70 milioane euro în regiunea Costineşti – sudul litoralului românesc
Echipă de organizare: Peste 4.500 de persoane
- 1.500 de voluntari;
- 1.600 de angajaţi food & drinks;
- 800 de agenţi de securitate;
- 150 de persoane în echipa de curăţenie
Profil public: 70% dintre participanţi au între 18-25 de ani.