09:19 Noi promisiuni privind noul spital de la Târgu Jiu

Deputatul PSD Alexandru Rogobete, fostul coordonator al Programului Național de Redresare și Reziliență, în prezent președintele Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, a declarat, la Digi 24, că sunt șanse să fie finanțat proiectul noului spital de la Târgu-Jiu.

Finanțarea ar urma să fie asigurată printr-un program, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, privind construcția de unități sanitare noi sau reabilitarea și dotarea celor existente.

  • Alexandru Rogobete: “Da. Acest program național de investiții, sprijinit indirect de PNRR, oferă posibilitatea tuturor tipurilor de spitale să acceseze fonduri. Programul este structurat în 4 componente: spitale județene, institute și spitale clinice de urgență, spitale municipale și orășenești, plus o a patra categorie, un buget special pentru continuarea proiectelor deja începute prin PNRR. Spitalul din Târgu Jiu a depus, anul trecut, în toamnă, o solicitare pentru acordul prealabil la Ministerul Sănătății. Îmi amintesc clar, am semnat personal acel document. Tocmai de aceea îmi amintesc cazul. Acum este în evaluare la MIPE. Și da, are șanse reale, pentru că studiul de fezabilitate este bine făcut și adaptat nevoilor zonei. Nu este un proiect supradimensionat. Eu cred că va acumula punctajul necesar pentru a fi selectat fără probleme.”

Noul spital de la Târgu Jiu ar urma să coste peste 1,2 miliarde de lei. În toamnă, autoritățile județene au anunțat că a fost definitivat proiectul intitulat „Reabilitare, modernizare, extindere (2S+P+8E+9R+heliport), dotare și relocare anexe – Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, strada Progresului, numărul 18, județul Gorj”.

În momentul de față, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu își desfășoară activitatea în trei locații, respectiv strada Progresului 18, strada Tudor Vladimirescu și strada A.I. Cuza. Lipsește un circuit funcțional, modern al bolnavilor, alimentelor, deșeurilor, vizitatorilor. Infrastructura este uzată atât fizic, cât și moral. Dispersarea secțiilor în mai multe clădiri, din mai multe locații, presupune costuri fixe suplimentare. O parte din aparatura medicală existentă este depășită fizic și moral, ceea ce necesită costuri ridicate pentru întreținere și funcționare. Nu există un sistem informatic integrat și nici dosar medical electronic.

Articole similare:

AUR depune, în Parlament, moțiune de cenzură după ce guvernul, condus de Ilie Bolojan, și-a asumat răspunderea...

Președintele SUA, Donald Trump, a emis un ordin executiv prin care vor fi eliminate subvențiile către producția...

Masterchefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu vin pe TV cu încă un format culinar –...

Ultima oră

Plasare produse

Infinit hits: