România a fost importator net de energie electrică în 2024, pe fondul unui an foarte slab pentru hidrocentrale și nu prea bun nici pentru vânt.
Datele Institutului Naționale pentru Statistică (INS) arată că exporturile comerciale de energie electrică ale României au fost de 10,8 TWh, iar importurile comerciale au fost de 13,8 TWh. Datele INS diferă semnificativ de cele ale Transelectrica, ce arată fluxurile fizice pe liniile de interconexiune. Așadar, deficitul a fost de 3 TWh, potrivit INS, preluat de economica.net.
Din punct de vedere financiar însă, exporturile de energie electrică s-au ridicat la puțin peste 1 miliard de euro, dar importurile la 1,52 miliarde de euro, confom aceleiași surse. Așadar, deficitul comercial al României, din punct de vedere al comerțului cu energie electrică a depășit, anul trecut, jumătate de miliard de euro. Asta după ce, în 2023, am avut un mic excedent, de 47 de milioane de euro.
La exporturi fizice de 10,8 TWh s-a încasat 1 miliard de euro, așadar, în medie, pentru un MWh exportat, producătorii români au primit 93 de euro. La importuri fizice de 13,8 TWh am plătit 1,52 miliarde de euro, așadar, pentru un MWh importat, consumatorii români au plătit 110 euro. Deci, MWh importat a fost, în 2024, cu 18% mai scump decât MWh exportat. Lucurile stau ceva mai bine decât în 2023, când prețul pentru un MWh importat a fost cu 30% mai mare decât cel pentru un MWh exportat (138 de euro/MWh față de 106 euro/MWh).