Impact în Gorj: Sindicatele din CEO se întâlnesc cu ministrul Energiei să ceară majorări salariale. Astăzi, la București, va avea loc o ședință între liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care reprezintă acționarul principal al companiei. Întâlnirea vine într-un context politic specific, având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale, ceea ce a determinat sindicatele să solicite o discuție cu oficialul guvernamental. Scopul principal al întâlnirii este abordarea unor aspecte legate de condițiile de muncă ale angajaților. Printre subiectele ce urmează a fi discutate se află și cele referitoare la creșterea salarială și voucherul de vacanță.
Pandurul: Utilaje retrase din funcțiune, abandonate pe terenurile CEO. Curtea de Conturi a constatat nereguli privind administrarea unor bunuri patrimoniale la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia). Potrivit raportului obținut de ziar, este vorba despre utilaje grele – excavatoare, mașini de haldat, transportoare de mare capacitate – retrase din funcțiune începând cu anul 2015, pentru care nu au fost luate măsuri corespunzătoare privind depozitarea, redistribuirea sau valorificarea acestora. La Unitatea Minieră de Carieră (UMC) Jilț, inspecția în teren a relevat că utilajele și materialele aferente unei linii tehnologice scoase din uz sunt amplasate de-a lungul întregii linii tehnologice, pe o distanță de aproximativ 3 kilometri, în loc să fie depozitate într-un spațiu bine delimitat. Această situație a determinat suportarea unor cheltuieli cu serviciile de pază, fiind angajate cinci posturi de pază. În perioada noiembrie 2018 – martie 2022, valoarea totală a acestor cheltuieli s-a ridicat la 1.773.234,48 lei.
Sabotorii: Fost director al CEO, în posibil conflict de interese când a negociat cu OMV. Curtea de Conturi Gorj a verificat un potențial conflict de interese la Complexul Energetic Oltenia, în care s-a aflat fosta directoare Lăcrămioara Pințea. „În exercitarea mandatului de membru în Directoratul C.E. Oltenia S.A., un membru al directoratului a votat și adoptat în perioada 2021–2022 mai multe hotărâri ale directoratului societății cu privire la inițierea, derularea și finalizarea procedurii de selecție investitori pentru constituirea de societăți mixte (SPV-uri) în vederea implementării proiectelor de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice și gaz (CCGT), cuprinse în Planul de Restructurare a C.E. Oltenia S.A., publicat pe pagina de internet a C.E. Oltenia S.A., aflându-se într-un potențial conflict de interese”, se arată într-un document al Curții de Conturi. Instituția a solicitat Agenției Naționale de Integritate efectuarea cu prioritate a unor verificări de specialitate.
Gorjeanul: Situație alarmantă în Gorj! În cazul unui atac aerian, doar 0,75% din populația județului ar putea fi adăpostită într-un adăpost de protecție civilă operativ! Un raport dat publicității, recent, de către Curtea de Conturi scoate la lumină deficiențe majore în sistemul de adăpostire pentru protecția civilă din județul Gorj, punând în evidență un adevăr îngrijorător: din cele 73 de adăposturi existente, doar 19 sunt operaționale, ceea ce permite protecția a doar 0,75% din populația județului.Raportul relevă deficiențe de-a dreptul alarmante, în contextul în care majoritatea adăposturilor sunt vechi, insalubre sau utilizate în mod necorespunzător. Situația din municipiul Târgu Jiu este la fel de îngrijorătoare, cu o capacitate de adăpostire de doar 2,51% pentru populația orașului, adică 1.845 de târgujieni, din cei peste 73.000.
Gorjonline: Cât costă amenajarea Parcului Central din Târgu Jiu. Consiliul Local Târgu Jiu urmează să aprobe proiectul „Amenajarea peisagistică a Grădinii Publice din cadrul Zonei Protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor – Etapa II – Zona Sud”. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 35 milioane de lei. Contribuţia proprie în proiect a Primăriei Târgu Jiu este în cuantum de 5.6 milioane de lei. Parcul Central „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, una dintre cele mai importante zone verzi și culturale ale orașului, va intra într-un amplu proces de modernizare. Fosta grădină publică, înființată în urmă cu peste un secol și întinsă pe mai bine de 10 hectare, adăpostește unele dintre cele mai valoroase opere ale sculpturii moderne mondiale. Este vorba despre Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, realizate de marele sculptor Constantin Brâncuşi în perioada 1937–1938. Aceste capodopere sunt incluse atât în Patrimoniul European, cât și în Patrimoniul Mondial UNESCO.