Sabotorii: Ministrul Energiei – un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri. Senatul dezbate şi votează, astăzi, moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Moţiunea intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri” a fost depusă pe 26 martie în plen de liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu. Cei 45 de semnatari ai documentului (28 de senatori AUR, 10 S.O.S. România şi 7 POT) susţin că „domeniul Energiei, vital pentru orice ţară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja” şi solicită demisia acestuia, acuzând „o gestionare dezastruoasă, care ne-a costat scump”. „România se confruntă cu un deficit cronic de capacităţi de producţie a energiei electrice. Domnul Burduja a admis public această problemă, dar faptele sale nu s-au ridicat, nici pe departe, la nivelul declaraţiilor. Proiectele menite să crească producţia au fost prioritizate greşit, iar cele care se puteau realiza cu uşurinţă şi cheltuială minimă au fost blocate de lipsa voinţei politice. Simplu spus, ministrul Burduja a preferat să semneze atribuiri directe în valoare de multe miliarde de euro, fără transparenţa asociată unei licitaţii publice, ignorând cu desăvârşire proiecte mai uşor şi mai rapid de realizat şi, mai ales, cu necesar de finanţare mult mai mic”, se arată în textul moţiunii.
Gorjeanul: A murit Alex, militarul găsit împușcat în cap. Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, cu o plagă împușcată în cap, a decedat, sâmbătă, după cinci zile de comă, la Spitalul Militar din București. Tragedia a lăsat o familie îndurerată și o comunitate întristată. Militarul era angajat al Ministerului Apărării Naționale din anul 2016. „În dimineața zilei de sâmbătă, 29 martie, sergentul Mătușa Alexandru Alin, în vârstă de 30 de ani, de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, a decedat în urma unui stop cardiac neresponsiv la manevrele de resuscitare”, a anunțat Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București. Moartea subofițerului a lăsat o durere imensă în rândul celor care l-au cunoscut.
Pandurul: Ploile, mană cerească. „Nu mai aveam apă nici de băut!”. Ploile din ultimele zile au fost mană cerească în județul Gorj. Deși s-au speriat când au văzut râurile umflate, oamenii au răsuflat ușurați, până la urmă, că nu au fost inundații și că acum văd apă în albiile în care, de câteva luni, erau doar pietre. „Ne bucurăm că a plouat atât. Nu mai aveam apă nici de băut”, a spus o femeie din comuna Runcu. Sohodolul a revenit la viață după luni întregi în care a fost secat. „Erau doar pietre în albie. Mergeai pe albie ca pe drum, doar că te mai împiedicai de câte o piatră. N-am văzut așa ceva de când sunt și am 70 de ani. Ne-am speriat când l-am văzut învolburat, dar ne-am bucurat că a plouat. Nu au fost probleme cu inundațiile, iar apa face bine. Aveam fântânile secate din august, de anul trecut, și acum a venit apa”, a declarat o altă localnică din comuna Runcu.
Gorjonline: Ce decizie a luat Directoratul CE Oltenia cu ”determinații” din companie! Directoratul Complexului Energetic Oltenia s-a întrunit pentru a prelungi contractele de muncă ale celor peste 1.800 de angajați. Conform unor surse din cadrul companiei energetice, aproape toți acești salariați vor continua activitatea. Și de această dată, noile contracte de muncă sunt pentru o perioadă de 6 luni. „Au fost prelungite contractele de muncă pentru cei care au contracte pe perioadă determinată. Știu că doar două persoane nu vor mai continua activitatea în companie. Sperăm să fie ultima prelungire de acest gen pentru angajați, apoi să le fie făcute contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, mai ales că au trecut trei ani de când sunt la noi și avem nevoie de serviciile lor”, a declarat surse din CEO.
Impact în Gorj: Turismul – prioritate pentru noua conducere a Prefecturii Gorj. Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a participat sâmbătă, la o ședință de lucru organizată de Asociația Concesionarilor Cornesul Mare, în cadrul căreia s-au discutat și analizat aspectele activităților curente legate de turismul din zona montană Rânca, precum și direcțiile de dezvoltare turistică a acesteia pe termen lung. Evenimentul a avut loc în contextul dorinței de a valorifica la maximum prevederile legale și de a mobiliza instituțiile competente pentru a susține dezvoltarea continuă a regiunii. Un punct esențial abordat l-a reprezentat necesitatea înființării unei Organizații de Management al Destinației (OMD), care să reunească toate UAT-urile din zonă, Consiliul Județean Gorj, dar și actorii economici locali.