Revista presei locale

Impact în Gorj: Peste un milion de euro, pentru salubrizarea stațiilor CFR din Oltenia. Stații CFR de pe teritoriul județului vor fi igienizate, în următoarele luni. Compania Națională Căi Ferate Române, Regionala Craiova, a alocat fonduri pentru salubrizarea stațiilor  din regiune. Bugetul total este de peste un milion de euro, pentru un total de 18 obiective din Oltenia, cu trafic intens de călători, în care este necesară asigurarea curățeniei în spațiile destinate publicului călător sau activităților de exploatare. În județul Gorj este vizată salubrizarea stațiilor CF Târgu Jiu, Rovinari și Cărbunești. Bugetul este de peste 840.000 de lei. Serviciile vor fi prestate pentru 24 de luni.

Sabotorii: Ecologizările din cariere, obligatorii doar pe hârtie. În realitate, dezastru. Obligatorii în teorie, ignorate în realitate! Cam așa stau lucrurile când vine vorba de ecologizările carierelor care se închid în județul Gorj. Deși Complexul Oltenia ar trebui să se ocupe de lucrări, să redea terenurile în circuitul agricol, acest lucru nu se întâmplă, iar fostele cariere miniere se transformă, cu trecerea anilor, în lacuri uriașe care pun în pericol comunități, dar și clima întregului județ. În tot acest timp, România închide mineritul, dar cumpără energie foarte scumpă de la străini care știu cum să aibă grijă de minerit. Ca să respecte legea, Complexul ar trebui să se întoarcă în timp cu vreo 30 de ani.

Gorjonline: Discuții privind soarta ”determinaților” de la CE Oltenia! Soarta celor aproximativ 1800 de angajați pe perioadă determinată ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi schimbată, zilele următoare. Astăzi, minerii și energeticienii urmează să protesteze la București, iar acest lucru ar putea să le aducă un avantaj celor care au activitate pe perioadă determinată în cadrul producătorului de energie. Pe lângă problema noii legi a pensiilor, care îi dezavantajează pe mineri și energeticieni, sindicaliștii vor avea și alte solicitări. Surse din sistem afirmă că protestatarii vor cere contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, însă nu pentru toți cei 1800 de angajați.

Gorjeanul: Șefii a 15 companii din energie ar putea fi schimbați! Vizați sunt și cei din consiliile de administrație sau de supraveghere. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă susținut miercuri, că România trebuie să reia procedura de guvernanță corporativă pentru 15 companii din domeniul energetic. Ministrul a subliniat necesitatea acestei reforme pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și pentru a asigura o guvernanță corectă și transparentă. Deocamdată, lista cu cele 15 companii nu a fost făcută publică, ministrul Câciu pasând responsabilitatea înspre Ministerul Energiei. Totuși, având în vedere controversele legate de selecția Directoratului și Consiliului de Supraveghere la CE Oltenia, cu siguranță această companie energetică se va afla pe acea listă. În plus, un oficial guvernamental, mai exact secretarul de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu, face parte din Consiliul de Supraveghere al producătorului energetic. România riscă să piardă o sumă care poate ajunge la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată din PNRR, din cauza nerealizării reformei privind managementul la companiile energetice de stat.

Pandurul: Spitale la „perfuzii”, medici greu de găsit. Se acutizează lipsa de specialiști din sistemul de sănătate din județul Gorj. E mare deficit de medici cardiologi și radiologi, dar nici restul specializărilor nu sunt acoperite așa cum ar trebui. La „perfuzii” e de ceva vreme Cardiologia și în cel mai mare spital din județ, dar și în unitățile spitalicești mici, care sunt tot mai ocolite de doctori. La Spitalul Municipal Motru, e nevoie de medici cardiologi ca de aer. Dar aceasta nu e singura secție deficitară. „În special secțiile de Cardiologie, partea de Oftalmologie e deficitară la noi la spital, Diabet, Endocrinologie. E o mare problemă cred că în toată zona, nu numai la spitalul Municipal Motru. Avem doi medici radiologi. Nu sunt suficienți ca să ne putem desfășura activitatea”, a spus Alin Efrim, managerul spitalului din Motru. Nici la cel mai mare spital din județul Gorj, cel de la Târgu Jiu, nu sunt acoperite toate secțiile. Cea mai mare problemă rămâne la Secția de Cardiologie, unde e nevoie de patru medici.