România rămâne o destinație atractivă din punct de vedere turistic, cu un număr tot mai mare de unități de cazare listate pe platforma Booking.com, care a crescut de la 25.000, în urmă cu doi ani, la 40.000, în prezent.
„Poate se restrâng cu cheltuielile pe alte necesități, căci la vacanțe nu fac rabat”, a declarat Ewout Steenbergen, executive vice president & chief financial officer al Booking Holdings, într-un interviu pentru wall-street.ro.
Deși în întreaga lume cazările alternative au câștigat popularitate, românii continuă să prefere hotelurile, apartamentele și pensiunile. Cele mai rezervate destinații din România includ Brașov, București, Sinaia, Mamaia și Băile Felix.
La nivel european, Steenbergen menționează că cele mai căutate destinații sunt capitalele renumite precum Londra, Bruxelles, Roma și Paris, dar și locații din insulele grecești, Barcelona și Veneția. În contextul creșterii supraturismului, liderul Booking Holdings subliniază că aceste orașe au devenit foarte aglomerate și că este responsabilitatea industriei să promoveze destinații alternative.
„A devenit totul foarte extrem în aceste locuri și cred, cumva, că este și de datoria noastră să le oferim oamenilor și destinații alternative, dar atractive, în care să ai spațiu să te miști.”, spune Steenbergen care observă că, deși inflația continuă să afecteze economiile globale, apetitul pentru călătorii rămâne constant.
„Nu am putut găsi niciun indiciu cu privire la faptul că turiștii își reduc cheltuielile dedicate vacanțelor”, a precizat acesta, adăugând că vacanțele rămân o prioritate pentru turiști.
Pe fondul acestei tendințe, comportamentul călătorilor a evoluat, aceștia optând pentru rezervări multiple, incluzând zboruri, cazare și închirieri auto prin intermediul aceleiași platforme.
În România, Booking Holdings a deschis un centru de excelență în septembrie 2022, în București, unde activează 400 de angajați. Compania intenționează să extindă echipa cu încă 100 de angajați, în ciuda provocărilor din industria IT.