Pentru o dietă sănătoasă este recomandat să consumi, zilnic, 5 porții de fructe și legume. Varianta ideală este să consumi produse de sezon. Majoritatea sunt bogate în vitamine și proteine, oferindu-ne suficientă energie pentru a face față zilei și efortului. Dar printre aceste fructe se află și pruna, care atunci când este procesată și deshidratată devine un produs cunoscut pentru utilitatea sa în digestia corectă.
Studii recente realizate de cercetători din Statele Unite afirmă că, dincolo de rolul său în digestie, consumul zilnic al acestui fruct permite probabil o creștere a țesutului muscular și o dezvoltare mai bună a oaselor, afirmă LaRazon. Acest lucru se datorează faptului că se stimulează IGF-1, o proteină responsabilă de reglarea hormonului de creștere, care, de asemenea, potențează masa musculară și întărește oasele.
Prunele uscate au proprietăți digestive, antihipertensive, hipoglicemice, antiobezitate, detoxifiante, antioxidante și antiinflamatorii, datorită conținutului lor de vitamina K, potasiu, fosfor și magneziu.
De ce ar trebui să consumăm prune uscate?
Studiile arată că un consum al acestui fruct ar aduce următoarele beneficii:
- Combaterea constipației;
- Prevenirea bolilor cardiovasculare;
- Reducerea colesterolul;
- Diminuarea absorbția glucozei;
- Pierderea în greutate;
- Detoxifierea organismului;
- Protecția împotriva bolilor pulmonare;
- Este un fruct sănătos, deoarece este scăzut în zaharuri;
- Controlul absorbției grăsimilor;
- Recuperarea după COVID-19 datorită conținutului ridicat de vitamina K.
Fiind un fruct plăcut la gust, poate fi consumat individual, fie în forma sa naturală, fie sub formă de suc, sau poate fi adăugat la alte alimente, cum ar fi un iaurt. De asemenea poate fi folosit într-un sos pentru carne sau orez sau pur și simplu folosit ca ingredient într-un chec sau o prăjitură. Experții recomandă ca aportul acestui fruct să nu depășească 40 de grame pe zi, ceea ce echivalează cu trei până la șase prune uscate, oferind aproximativ 100 de calorii.