18:25 Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze

Bruxelles-ul cere României să modifice schema de plafonare și să lase producătorii de gaze și energie să-și stabilească singuri prețurile, fără a le mai impune la ce tarife să vândă. Comisia Europeană a trimis o scrisoare în acest sens autorităților de la București, la care așteaptă răspuns în următoarele două luni.

„Așa cum știți, România, din vârful crizei energetice, a luat măsuri pentru protejarea cetățenilor români și a economiei românești în fața dinamicii de creștere a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. În acest context, sigur că a trebuit să intervenim în piață, după cum vă amintiți, și s-au făcut mai multe lucruri. S-a plafonat prețul la producători, s-a supraimpozitat câștigul neobișnuit de mare, excepțional de mare la producător și la traderi, a fost plafonat prețul la consumatorul final. Există, practic, două cauze deschise de Comisia Europeană pe această temă. Prima dintre ele, care vizează aceste intervenții în piață, este din ianuarie 2023, chiar dinainte de a prelua eu mandatul de ministru, și ceea ce percepem prin acțiunea Comisiei de zile trecute, este o abordare moderată la adresa României, care ține cont de faptul că suntem în continuare într-un context dificil.(…) Faza preliminară, dacă acum avem două luni să răspundem la solicitarea Comisiei Europene, dacă nu vom răspunde satisfăcător, Comisia poate să ia în considerare un aviz motivat, încă o oportunitate pentru România să se conformeze, după care abia în a treia etapă poate să trimită acest caz Curți de Justiție a Uniunii Europene(…) ” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Schema de compensare/plafonare este valabilă până la 1 aprilie 2025.

„Exact. Așa cum știți, în legislația actuală schema de compensare/plafonare este valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Nu se vor declanșa alte acțiuni împotriva României în acest orizont de timp. Nu preconizăm acest lucru. Până atunci, așa cum știți, noi, deja pregătim perioada de după 1 aprilie, ceea ce înseamnă protejarea consumatorilor vulnerabili, cei aflați în sărăcie energetică, românii care pur și simplu nu își permit să plătească facturile la energie electrică, la gaze naturale. Tot acest set de măsuri, bineînțeles că va fi discutat în amănunt și cu Comisia Europeană, ca să prindem doi iepuri deodată. Adică, pe de o parte, să răspundem unei așteptări în societate și să continuăm să-i protejăm pe români, pe de altă parte, să închidem acest caz cu această dispută, această cauză pe care Uniunea Europeană ne-a adus-o în atenție și să respectăm și reglementările europene” a mai adăugat ministrul Energiei.

Articole similare:

Sportul Gorjean din data de 8 iulie 2025. Invitați: Cristi Tudor – motorsport; Laurențiu Răuț, antrenor baschet...

Premierul Ilie Bolojan l-a numit în funcția de secretar general adjunct în Ministerul Justiției pe Ion Claudiu...

Președintele PNL Târgu-Jiu, Iulian Popescu și primarului orașului Turceni, Constantin Popescu, au vizitat, marți, orașul Beiuș, care...

Ultima oră

Plasare produse

Infinit hits: