Președintele Consiliului Județean Gorj, parlamentari și primari au participat, joi, la București, la o ședință pe tema modificării suprafețelor propuse ca zone cu protecție strictă de pe raza județului Gorj, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aproape 45% din fondul forestier al județului Gorj a fost inclus în zona de protecție strictă, o măsură care ar avea un impact semnificativ asupra vieții locuitorilor, economiei locale și investițiilor în derulare. S-a decis ca următoarea rundă de discuții să aibă loc vineri, 13 decembrie, în comuna Runcu.
Conform prevederilor PNRR, accesul în aceste zone ar fi complet interzis, ceea ce înseamnă: exploatarea lemnului ar fi interzisă, locuitorii nu ar mai putea aduna lemne, fructe de pădure sau ciuperci, proiectele de investiții și dezvoltare în zonele vizate ar deveni imposibile.
”În cadrul întâlnirii, am susținut următoarele propuneri: locuitorii trebuie să aibă dreptul de a utiliza propriile păduri pentru încălzire și trai zilnic, investitorii din turism și alte domenii economice trebuie sprijiniți să își continue activitatea, autoritățile locale și județene trebuie să poată derula proiecte esențiale pentru comunități. Având în vedere că ariile protejate se suprapun peste localități, stațiuni turistice, orașe și obiective de interes național, implementarea acestui plan, în forma sa actuală, ar bloca dezvoltarea județului Gorj. Următoarea rundă de consultări va avea loc pe 13 decembrie, în localitatea Runcu, alături de oameni de afaceri, primari, reprezentanți ai autorităților publice afectați de această măsură, precum și de oficiali ai ministerelor implicate, ale căror investiții în zonă ar fi afectate. Împreună, vom căuta soluții echilibrate, care să asigure protecția mediului, dar și dezvoltarea durabilă a județului Gorj. Gorjul are nevoie de sprijin, nu de blocaje! Vă asigur că voi continua să lupt pentru drepturile cetățenilor și pentru dezvoltarea comunităților noastre” transmite Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.
