Santorini a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 5,2, luni, acesta fiind cel mai puternic care a lovit insula grecească în timpul activității seismice recente din zonă. Seismul a fost resimțit în Atena, dar și în Turcia, Egipt și Libia, și s-a produs la o adâncime de 17 km, potrivit BBC.
Zona turistică a fost zguduită de activitate seismică începând cu luna ianuarie. Peste 12.800 de cutremure au fost detectate de laboratorul seismologic al universității din Atena.
Unii locuitori au fost văzuți patrulând în zonele periculoase pentru a descuraja turiștii să facă fotografii cocoțați pe stânci. Au avut loc alunecări de teren în multe părți din Santorini din cauza frecvenței și intensității cutremurelor, iar experții nu au exclus posibilitatea producerii unui cutremur major.
Seismologii au fost optimiști cu privire la faptul că intensitatea cutremurelor începe să scadă, dar acum sunt îngrijorați că se agravează.
Starea de urgență va rămâne în vigoare în Santorini cel puțin până la 3 martie.
Grecia este una dintre țările europene cel mai predispuse la cutremure, însă oamenii de știință sunt nedumeriți de actualele „grupuri” de cutremure, care nu au fost legate de un șoc major.
Santorini se află pe ceea ce se numește arcul vulcanic elen, care este un lanț de insule create de vulcani, însă ultima erupție majoră a avut loc în anii 1950. Autoritățile elene au declarat că trepidațiile recente au fost legate de mișcările plăcilor tectonice, nu de activitatea vulcanică.
