RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

09:00 Haos în piața gazelor. ANRE: Instituția responsabilă este Ministerul Energiei

Cantitatea de gaze extrasă din depozite nu ar fi trebuit limitată, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, întrucât în depozite erau suficiente resurse, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), transmis la solicitarea HotNews.ro. ANRE subliniază că instituția responsabilă cu rezervele disponibile pentru siguranța în aprovizionarea cu energie și gaze este Ministerul Energiei.

Pe 6 februarie, Depogaz a anunțat că a limitat cantitatea de gaze care poate fi extrasă de furnizori din depozite, motivând că stocurile s-au golit prea repede. Această decizie a dat piața peste cap, deoarece furnizorii au fost nevoiți să aducă din import acele cantități și să se înghesuie pe bursă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor până la maximul ultimilor doi ani.

  • „Programele de extracție nu trebuiau modificate. Modificarea programelor de extracție, în baza motivelor invocate de către Depogaz Ploiești către beneficiarii serviciilor de înmagazinare, nu se justifică, pentru că, la data de 1 februarie 2025, stocul Depogaz Ploiești SRL era de 44,66%, peste traiectoria de umplere de 41% prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2995 al Comisiei din 29 noiembrie 2024 și nu a fost semnalată niciuna dintre restricțiile tehnice prevăzute la art. 43 din Regulament”, spun reprezentanții ANRE.

Aceștia precizează că instituția responsabilă cu monitorizarea stocurilor și cu luarea unor decizii în acest sens este Ministerul Energiei.

  • „ANRE, prin prisma atribuțiilor legale, nu urmărește nivelul de înmagazinare al depozitelor de gaze naturale, așa cum nu urmărește nici nivelul de umplere al lacurilor de acumulare pentru energia hidroelectrică și nici nu urmărește stocurile de cărbune pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune. Motivul pentru care ANRE nu umărește aceste valori este acela că autoritatea competentă pentru siguranța furnizării cu gaze naturale în baza Regulamentului UE nr. 1938/2017 este Ministerul Energiei, conform prevederilor art. 102 lit. l) din Legea 123/2012. Iar, între siguranța furnizării cu gaze naturale și nivelul de înmagazinare este o legătură directă. De altfel, Legea nr. 123/2012 arată clar că autoritatea care trebuie să ”monitorizeze aspectele privind siguranţa alimentării, în special privind echilibrul cerere/ofertă de pe piaţa naţională, la nivelul cererii viitoare prognozate şi al rezervelor disponibile” este Ministerul Energiei”, susțin reprezentanții ANRE.

Aceștia mai precizează că ANRE doar a elaborat regulile tehnice și comerciale privind activitatea de înmagazinare, în cadrul legislației secundare.

  • „Ministerul Energiei urmărește și propune operatorilor economici din sistemul energetic măsuri obligatorii în cea ce privește stocurile pentru sezonul rece. Tot Ministerul Energiei este și instituția care trebuie să comunice autorităților europene nivelul de înmagazinare al gazelor naturale, deci o eventuală scădere a volumelor înmagazinate în depozite nu are cum să fie străină acestei instituții”, au continuat oficialii ANRE.

Ei au mai spus că așteaptă cu maximum de interes extrasele din raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei la Depogaz, referitor la stocurile de gaze din depozite, pe care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că le va publica miercuri.

  • „Menționăm că, până la această oră, niciun document în acest sens nu ne-a fost comunicat de către Ministerul Energiei, Depogaz sau altă instituție/companie”, mai arată ANRE.

Totodată, în răspunsul ANRE se mai arată că organismul responsabil cu gestionarea sezonului rece 2024-2025 este Comandamentul energetic de iarnă, condus de un președinte care este reprezentantul Ministerului Energiei, iar ANRE are statut de invitat.

  • „Niciodată, de când funcționează Comandamentul de iarnă în România și până astăzi, nu s-a întâmplat ca ANRE să fie considerat responsabil pentru eventualele disfuncționalități. În trecut, în calitate de secretar de stat în Ministerul Energiei, am prezidat toate reuniunile Comandamentului și niciodată nu am considerat Autoritatea responsabilă pentru disfuncționalitățile sistemului energetic din punct de vedere operativ”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, citat în răspunsul transmis HotNews.ro.

În ceea ce privește informațiile publicate marți de Asociația Energia Inteligentă, potrivit cărora unii furnizori au importat gaze rusești mai scumpe, deși existau oferte mai ieftine pe Bursa Română de Mărfuri, ANRE precizează că, având în vedere că piața BRM SPOT se referă la livrări pentru ziua în curs sau ziua următoare, achizițiile se fac în funcție de prognoza de consum actualizată care diferă de prognoza avută în vedere cu trei zile înainte.

  • „Nominalizările efectuate în baza prognozelor de temperatură și de consum din data de 14.02.2025 pentru perioada 16-17.02.2025 pot diferi ca urmare a modificării prognozelor primite de utilizatorii sistemului de transport la ora 14.00 din cursul zilei de consum, prin urmare pentru echilibrarea portofoliului furnizorului, poate apărea necesitatea achiziționării unor cantități suplimentare pe piața spot.
  • Nominalizările se transmit în platforma operațională a SNTGN TRANSGAZ SA. Din datele transmise de SNTGN TRANSGAZ SA, pentru data de 16.02.2025, toți utilizatorii de rețea, care au rezervat capacitatea în punctul de interconectare (PI) cu Bulgaria, au nominalizat la nivelul capacității rezervate (100%). Fluxul fizic realizat în data de 16.02.2025 a fost de 146691,191 MWh față de o capacitate totală rezervată de 147634,637MWh. Prin urmare, nu considerăm că nominalizările transmise au fost subevaluate: pentru că fluxul fizic realizat reprezintă 99,36% din capacitatea totală rezervată.
  • Astfel, afirmațiile potrivit cărora „furnizorii respectivi au rămas intenționat fără gaze de la o zi la alta, inclusiv marți, astfel încât să aducă din import cantități suplimentare” distorsionează grav realitatea”, au menționat oficialii ANRE.

Aceștia nu au răspuns dacă gazele importate sunt sau nu rusești, precizând că monitorizează tranzacțiile de pe piața gazelor după încheierea acestora, iar, în situația identificării unor tranzacții care încalcă reglementările europene sau naționale ia măsurile necesare de control sau investigare.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: