România țintește 2500 MW noi în sistemul energetic în 2025, cu investiții precum Iernut, Mintia, Răstolița, Năvodari și proiectele private cofinanțate prin PNRR, a anunțat, acum două zile, Ministerul Energiei.
- Ministrul Sebastian Burduja: ”2025 vine cu semne bune pentru România, iar cifrele și proiectele confirmă acest lucru. După un record al ultimului deceniu în 2024, cu 1200MW pe care am reușit să îi punem în funcțiune, ne propunem să dublăm această performanță în acest an. Asta înseamnă nu doar capacități noi de producție, ci și un pas important spre independența energetică a țării noastre. Sunt proiecte mature, pentru care accelerăm ritmul de implementare”.
Ministrul a fost contrazis, în presa locală, de directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Laurențiu Ciurel, care spune că, pentru a fi în siguranță, România are nevoie de până în 5500 MW în bandă.
- ,,Ca să ai o bandă rezonabilă îți trebuie cam 60% din media consumului. Dacă media e de 7000, îți trebuie cam 4.000 MW pentru bandă. Pentru asta, îți trebuie cam 5.000-5.500 putere instalată de bandă, pentru că nu poate funcționa 100%. Tot timpul mai sunt grupuri în reparație. Bandă nu poate face decât nucleara și cărbunele. Gazul e mult mai scump, plus că la temperaturi mici scad presiunea drastic. Poți face bandă și cu vânt, dacă ai 24 de ore, ca în Marea Nordului. În nici un caz în România. Sunt chestiuni elementare, de anul 2. El a crezut că, dacă pune multă regenerabilă, poate suplini banda, că o bate vântul pe undeva. Uite că nu bate. Dar nici nu prea înțelege noțiuni elementare. Acum mai e bandă 1400 nuclear și 1000 cărbune. Din 2027, 700 MW nuclear dispar. Și tot cărbunele. Vom face bandă, adică energia minim necesară ca să nu intram în cădere de sistem, doar cu import”, a declarat Ciurel.
Proiectele majore pentru 2025, prezentate de Ministerul Energiei:
- 1. Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut – 430MW de producție în bandă, un proiect strategic deblocat la începutul actualului mandat. Termen estimat: iunie 2025.
- 2. Punerea în funcțiune a hidrocentralei Răstolița – 30MW de capacitate flexibilă, utilă pentru acoperirea vârfurilor de consum.
- 3. Centrala în cogenerare de la Năvodari – 80MW pe gaz, un proiect modern și mult așteptat.
- 4. Proiecte private finanțate prin PNRR – Estimăm punerea în funcțiune a 1200-1500MW din surse regenerabile și alte capacități moderne.
- 5. Termocentrala pe gaz de la Mintia – Primii 1000MW ar putea fi conectați la sistemul energetic național până la finalul anului. Este o investiție strategică națională, cu o putere instala totală de 1750MW, cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Turbinele au fost livrate, șantierul este în execuție.
- 6. Dublarea capacității de stocare în baterii, până la 400-500MWh, proiecte cofinanțate din PNRR.