RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Viața sălbatică din Parcul Național Defileul Jiului. Vidra, vedeta incontestabilă a zonei

Parcul Național Defileul Jiului, arie naturală protejată, adăpostește, în diversitatea habitatelor sale, o vastă viață sălbatică, vedeta zonei fiind considerată vidra, un animal care a prosperat ca urmare a condițiilor bune de viață de aici.

Potrivit directorului Administrației Parcul Național Defileul Jiului, Marin Șerban, în aceste zone protejate viața are un alt curs, dezvoltându-se foarte bine partea sălbatică.

  • ”La nivelul Parcului Național Defileul Jiului sunt reprezentate cam toate speciile care se regăsesc în fauna montană a României. De la momentul instituirii regimului de arie naturală protejată, biodiversitatea faunei a explodat, în sensul că speciile sunt foarte bine reprezentate, avem foarte bine reprezentate speciile de carnivore mari, și aici vorbim despre urs, despre lup, despre râs și, bineînțeles, și despre vidră, care este specia reprezentativă pentru noi, ținând cont de acel element central care definește zona – râul Jiu – și, bineînțeles, și faptul că această specie este un bioindicator al revenirii calității apei odată cu diminuarea proceselor tehnologice din amonte, de la minele din Valea Jiului”, a declarat Șerban pentru Agerpres.

Populația de vidră este reprezentată foarte bine nu numai de-a lungul râului Jiu, ci și pe principalii afluenți unde există în permanență debit de apă și ca urmare a abundenței de peștele.

  • ”Vedeta zonei este vidra. (…) Noi efectuăm în anumite perioade specifice din an monitorizare prin piese de probă și cred că și cei care tranzitează Defileul Jiului și se opresc în anumite zone și pătrund spre malul Jiului observă pe acele zone de nisip urme mici specifice, care sunt urmele speciei de vidră. Vidra are nevoie de un debit de apă și de o populație bine reprezentată de pești pentru hrană, dar ea este o specie semiacvatică, are adăpost în apropierea malului râului. Observăm în ultimul timp că specia efectiv părăsește anumite zone în care periodic se adună deșeuri, care sunt fie aruncate de oameni, ilegal și neetic, cât și zonele unde râul Jiu transportă aceste deșeuri și le depozitează în mici golfulețe. Am observat că vidra periodic dispare din acele zone. Este un animal greu de văzut, în special din cauza dimensiunilor, în al doilea rând lumea nu este obișnuită cu un astfel de animal și nu observă atent malurile Jiului. Pescarii ne spun tot timpul că le-au observat, dar oamenii care tranzitează Defileul Jiului nu pot să o vadă ca pe o capră neagră sau pe un urs. Camerele de monitorizare au surprins o vidră jucăușă care, într-un peisaj hibernal, avea un comportament specific de a-și face toaleta zilnică”, a adăugat el.

Din rândul carnivorelor mari, în zonă se remarcă ursul brun, cu un număr de 12 exemplare pe o suprafață de aproape 11.000 de hectare, ceea ce înseamnă un nivel optim populațional.

De asemenea, în zonă trăiesc și două haite de lupi.

  • ”Ursul este foarte bine reprezentat pe toată suprafața parcului, atât în zona limitrofă Bumbești-Jiului, cât și în zonele din nord, limitrofe așezărilor umane Petroșani și Aninoasa, din județul Hunedoara. La specia lup avem două haite, care înseamnă minim șase exemplare, acestea sunt bine reprezentate pe ambii versanți”, a spus Marin Șerban.

De departe, cel mai rar întâlnit animal în zonă este râsul. Sunt patru exemplare în zonă, greu de văzut chiar și de către angajații parcului, care spun despre această specie că este o enigmă.

  • ”Râsul este cel mai rar animal întâlnit în Defileul Jiului, este și pentru noi o enigmă în ultima perioadă, în sensul că nu putem să punem această modificare a comportamentului doar pe seama schimbărilor climatice, însă este posibil ca și acest lucru să fie o cauză, pentru că râsul am încercat să-l surprindem în cadrul natural în care noi cunoaștem ca și etologie că acest animal își trăiește viața, asta însemnând în zona stâncăriilor, dar am constatat că aceste exemplare de râs au fost surprinse pe camerele de monitorizare pe care le amplasăm în teren sau cu ocazia monitorizărilor efectuate de colegii rangeri, observăm urme și au fost surprinși acești râși în mijlocul pădurii, în zone care nu sunt neapărat caracterizate de stâncărie, probabil că au un areal larg de a-și procura hrana”, a precizat directorul Administrației Parcul Național Defileul Jiului.

În zonă pot fi observate, de asemenea, și pisici sălbatice, care dispun de o hrană suficientă la nivelul acestei specii.

Ca și nivel populațional, în Defileul Jiului cel mai bine sunt dezvoltate speciile suport pentru carnivore mari, respectiv cerbul și căpriorul.

În ceea ce privește mistreții, specia a fost foarte bine reprezentată, dar în ultimii trei ani s-a constatat o diminuare a numărului de exemplare cauzată de efectul pestei porcine, care este încă activă.

”Bijuterie a naturii”, protejată la nivel național, capra neagră poate fi observată cu precădere în zona stâncăriilor din Parcul Național Defileul Jiului, fiind deseori fotografiată de cei care tranzitează zona.

  • ”Capra neagră este o specie protejată la nivel național, la noi în parc este foarte bine reprezentată, semnale avem atât din activitatea zilnică a colegilor rangeri, prin monitorizările și prin întâlnirile directe pe care le au cu aceste exemplare, cât și prin social media, în sensul că observăm fotografii ale participanților la trafic sau cei care poposesc în zonă și au întâlnit astfel de exemplare. Putem vedea capre negre atât în zonele de stâncărie, dar și în diverse etaje ale pădurii, fapt ce înseamnă că există acel habitat de liniște și de reproducere și există suficientă hrană. Observăm exemplare viguroase, neafectate de dăunători”, a mai afirmat Marin Șerban.

Alte viețuitoare, puțin vizibile, dar foarte importante, sunt gândacii, care contribuie la refacerea arealului natural. De asemenea, parcul național adăpostește și scorpioni, dar și vipere.

  • ”Speciile mai puțin vizibile pentru populație, acele specii care descompun lemnul, care sunt foarte importante pentru o arie naturală protejată, în sensul că prin activitatea lor se regenerează suprafețe, contribuind la refacerea solului și la instalarea de vegetație forestieră, sunt specii strict protejate, sunt caracteristice arboretelor bătrâne, ne referim la specii de gândaci, cum ar fi croitorul alpin, croitorul mare al stejarului și gândacul sihastru. Mai avem și specii endemice, scorpionul și vipera, cu cele două specii ale ei, vipera cu corn și vipera comună”, a adăugat sursa citată.

Parcul Național Defileul Jiului este una dintre ariile naturale protejate reprezentative la nivelul României, având un dublu statut, atât de arie naturală protejată de interes național, reprezentată de Parcul Național Defileul Jiului, cât și arie naturală protejată de interes comunitar, fiind reprezentată de situl Natura 2000, cu același nume, Defileul Jiului.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: