Vești bune pentru băutorii de cafea. Persoanele, care beau între una și trei cești pe zi, se confruntă cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet, boli de inimă și alte afecțiuni cardiometabolice, sugerează o nouă cercetare.
Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a găsit, de asemenea, o legătură între alte tipuri de consum de cofeină și un risc mai scăzut de apariție a acestor boli – dar experții avertizează că nu toate băuturile cu cofeină sunt create la fel atunci când vine vorba de sănătatea dumneavoastră.
Ce a constatat studiul
Cercetătorii au folosit date din UK Biobank – care conține statistici privind dietele a peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani – pentru a compara consumul de cofeină și rezultatele asupra sănătății oamenilor. Mai exact, ei au analizat legăturile dintre consumul de cafea, ceai sau cofeină în general și probabilitatea de a dezvolta două sau mai multe dintre cele trei boli cardiometabolice: diabet de tip 2, accident vascular cerebral și boală coronariană.
Aceștia au constatat că consumatorii moderați de cofeină – cei care beau între una și trei cești de cafea sau 100-300 miligrame de cofeină pe zi – erau mai puțin predispuși decât persoanele care nu consumau cofeină sau consumau mai puțin de 100 mg pe zi să dezvolte oricare dintre cele trei boli. Riscul a fost redus cu mai mult de 48% pentru consumatorii de cafea, în special. Cei care au băut o cantitate moderată de orice fel de cofeină au fost cu aproape 41% mai puțin predispuși să dezvolte boli cardiometabolice.
Beneficiile pot fi optimizate în jurul a trei cești de cafea pe zi, sugerează studiul. Cei care au băut această cantitate au înregistrat cea mai mare reducere a riscului de a dezvolta oricare dintre cele trei boli. Și chiar și după ce oamenii au fost diagnosticați cu una dintre aceste boli, consumul moderat de cafea a fost în continuare legat de o probabilitate mai mică de a dezvolta în cele din urmă mai multe afecțiuni cardiometabolice (un fenomen comun; persoanele cu diabet sunt de două până la patru ori mai predispuse să aibă mai târziu boli de inimă, conform Johns Hopkins Medicine).
Băutorii de ceai, pe de altă parte, au înregistrat o reducere a riscului de diabet de tip 2, dar nu și de accident vascular cerebral sau boală cardiacă sau de boli cardiometabolice multiple (principalul criteriu analizat de cercetători).
Deși experții spun că studiul a fost de o calitate ridicată, ei subliniază, de asemenea, că legătura demonstrată între consumul de cafea sau cofeină și riscul mai scăzut de a suferi de aceste boli nu înseamnă neapărat că dovedește că consumul acestor ingrediente este responsabil pentru protejarea sănătății oamenilor.
„Trebuie să ne uităm la totalitatea dovezilor” din numeroasele studii privind cafeaua și cofeina, spune pentru Yahoo Life Dr. Luke Laffin, cardiolog preventiv la Cleveland Clinic. Iar aceste dovezi nu înseamnă că cafeaua „este un leac pentru bolile cardiovasculare”, spune el.
Cum pot proteja cafeaua sau cofeina?
Cofeina – în cafea sau în orice alt aliment sau băutură – poate fi atât prieten, cât și dușman când vine vorba de sănătatea inimii. Noul studiu este doar cel mai recent care sugerează o legătură între consumul moderat și sănătatea inimii și a metabolismului. Nu este exact clar de ce, dar oamenii de știință teoretizează că aceasta ajută în mai multe moduri:
Dilatarea vaselor de sânge: Cofeina poate „relaxa vasele de sânge”, spune Laffin. Cu toate acestea, poate avea și efectul opus. Iar, pentru consumatorii obișnuiți de cafea, se pare că sevrajul de cofeină este legat de deschiderea vaselor de sânge, ceea ce permite sângelui să circule mai eficient, punând mai puțin stres pe inimă și contribuind la menținerea tensiunii arteriale mai scăzute.
Reducerea colesterolului „rău”. Cofeina ajută la menținerea nivelurilor relativ scăzute ale unei proteine cunoscute sub numele de PCSK9, care, la rândul său, facilitează descompunerea de către ficat a lipoproteinelor cu densitate scăzută (sau colesterolul „rău”. Menținerea unui nivel scăzut al colesterolului rău este esențială pentru o bună sănătate cardiometabolică.
Beneficiile potențiale ale cafelei sunt mai complexe și mai bine înțelese. În principal, cafeaua este încărcată cu antioxidanți, inclusiv acid clorogenic, spune Michelle Routhenstein, un dietetician specializat în boli de inimă, pentru Yahoo Life.
Cel mai bun mod de a consuma cafea și cofeină
Cu siguranță poate fi prea mult dintr-un lucru bun când vine vorba de cofeină, spun experții pentru Yahoo Life.
„Nu vedem niciodată un studiu care să arate că consumul unei băuturi energizante ajută sănătatea cardiometabolică”, spune Routhenstein.
„Asta înseamnă prea multă cofeină, care poate avea de fapt efecte negative asupra sănătății cardiometabolice”, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și provocarea palpitațiilor, explică ea.
În plus, există o mulțime de alte ingrediente nesănătoase pentru inimă în sucuri și băuturi energizante, inclusiv doze adesea mari de zahăr sau înlocuitori de zahăr și substanțe chimice potențial dăunătoare, cum ar fi cele găsite în uleiul vegetal bromat.
Când vine vorba de cofeină, „tipul și cantitatea sunt ambele importante”, spune Routhenstein. Cafeaua și ceaiul sunt pariuri mai sigure, dar trebuie să știți că diferite tipuri au cantități diferite de cofeină în ele (deși cafeaua conține în general mai multă decât ceaiul). Routhenstein consideră că una până la trei cești de cafea este o „regulă generală bună”, spune ea, dar adaugă că nu toate ceștile sunt la fel; o singură cană de 16 uncii reprezintă de fapt două porții. (Ca fapt divers, Food and Drug Administration recomandă să nu se consume mai mult de 400 mg de cafeină pe zi, iar o ceașcă de cafea de 8 uncii conține aproximativ 96 mg de cafeină).
Iar cafeaua neagră este cea mai bună, spun experții.
„Acest [studiu] nu înseamnă că trebuie să beți macchiato-ul mare cu caramel, cu tot zahărul și frișca”, spune Laffin.
El recomandă să o beți fără adaosuri sau cu puțin lapte sau smântână. (Totuși, un sfat pro de la Routhenstein: laptele se leagă de antioxidanți, făcându-i mai puțin „biodisponibili”, astfel încât nu veți putea absorbi la fel de mulți nutrienți benefici).
Routhenstein avertizează, de asemenea, că nu toată lumea tolerează bine cafeaua. Unii oameni o găsesc iritantă pentru stomac sau vă ține treji noaptea. Iar persoanele cu fibrilație atrială – o afecțiune a aritmiei cardiace – ar trebui să evite cafeaua cu totul. Pentru persoanele care reacționează prost la cafea, Routhenstein recomandă ceaiul, chiar dacă noul studiu a constatat că acesta nu este legat de reduceri la fel de mari ale riscului de diabet și boli de inimă, scrie yahoo.com.
Și, deși rezultatele studiului sunt încurajatoare, dacă nu sunteți un fan, este în regulă.
„Nu cred că aș spune dacă nu beți cafea că ar trebui neapărat. Pentru o persoană obișnuită, încercați doar să vă bucurați de ceașca de cafea de dimineață” spune Laffin.