Decorarea unui biblioteci sau a unui raft de cărți pare destul de ușor. Trebuie doar să-l umpli cu cărți… nu-i așa? De fapt un raft cu cărți bine amenajat înseamnă mai mult decât atât. Dar nu vă lăsați intimidați – decorarea unei biblioteci este o modalitate excelentă de a vă exprima creativitatea și de a adăuga o notă personală și elegantă casei dumneavoastră. Iată câteva sfaturi pentru decorarea unui raft de cărți!
Ce obiecte poți pune într-o bibliotecă?
- Cărți: Elementul principal sunt, evident, cărțile. Vechi, noi, mari, mici, cu copertă cartonată – indiferent cum arată cărțile sunt întotdeauna minunate. Nu uitați dacă folosiți un număr mare de cărți să variați modul în care le expuneți. Unele le puteți așeza pe verticală și altele pe orizontală pentru a crea un pic de diversitate vizuală.
- Lucrări de artă: Bibliotecile deschise sunt locuri excelente pentru a expune mici opere de artă, cum ar fi picturi sau tablouri. În funcție de mărimea lor, le puteți așeza în fața cărților sau le puteți sprijini de peretele din spate al raftului.
- Rame foto: Ramele foto mici pot fi ușor suprapuse peste câteva cărți așezate pe orizontală, astfel veți adăuga o notă personală. Rețineți că acestea arată cel mai bine atunci când sunt plasate între înălțimea taliei și nivelul ochilor. Nu le puneți niciodată prea sus sau prea jos. Și încercați să evitați să folosiți prea multe, deoarece ramele mici au tendința să încarce spațiul. Nu mai mult de trei pe raft (cu excepția cazului în care raftul dumneavoastră se întinde pe toată lungimea camerei, caz în care puteți folosi mai multe).
- Coșuri: Coșurile sunt o alegere foarte buna pentru rafturi, deoarece umplu mult spațiu și puteți depozita o mulțime de lucruri. Ca regulă generală, ele arată cel mai bine în partea de jos a rafturilor, în plus, aveți acces mai ușor la ele.
- Cutii: Cutiile decorative sunt un accesoriu foarte popular pentru a umple spațiile goale. Acestea se găsesc într-o varietate mare de culori și materiale, așa că, indiferent de stilul preferat, veți găsi ceva care să se potrivească în biblioteca dumneavoastră.
Sfaturi pentru decorarea bibliotecii
- Compoziție: Compoziția este un lucru cu care mulți oameni au probleme. Indiferent de ceea ce puneți pe rafturile dumneavoastră, cheia este să vă asigurați că articolele se leagă între ele într-un fel, fie prin culoare, stil, temă sau o combinație a tuturor celor trei.
- Stratificare: Aranjarea obiectelor nu trebui să fie unidimensională, așa că asigurați-vă că stratificați câteva articole, unele în fața altora. Puneți cele mai înalte articole în spate și cele mai mici în față. De exemplu, puteți pune mici obiecte decorative în fața cărților sau puteți așeza câteva cărți în fața unei opere de artă. Nu vă fie teamă să ascundeți parțial unele lucruri, pentru că ceea ce nu se vede dintr-un unghi veți putea vedea din alt unghi.
- Echilibru: Nu trebuie să folosiți obiecte foarte mari care să copleșească spațiul și nici ceva foarte mic care să se piardă. Alegeți obiecte cu forme, dimensiuni și înălțimi diferite, dar încercați să le păstrați în relație unele cu altele.
- Contrast: Un pic de contrast este important în toate aspectele decorării. Atunci când lucrurile sunt prea asemănătoare pot deveni banale. Așadar, încercați întotdeauna să adăugați un pic de contrast, fie prin culoare, material sau formă. De exemplu, dacă aveți câteva cutii pătrate sau dreptunghiulare, adăugați un mic obiect rotunjit deasupra. Sau dacă aveți o colecție de cărți cu coperți de piele, adăugați un obiect decorativ sau o piesă de artă din sticlă sau metal.
Chiar dacă aveți foarte multe cărți și obiecte decorative pe care doriți să le expuneți, încercați să nu încărcați prea mult spațiul. Alegeți cărțile preferate, câteva obiecte decorative și, de asemenea, puteti lasa și spațiu liber pentru a avea o bibliotecă aerisită și frumoasă.