Sabotorii: Sindicalist: Trebuie să fie mii de oameni la proteste să ne ia lumea în seamă! După ce au organizat două proteste la București pentru a modifica Legea pensiilor, liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia și-au dat seama de greșelile pe care le-au făcut la aceste acțiuni. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, crede că trebuie scoase în stradă mii de persoane pentru a fi băgați în seamă de factorii de decizie. „Ca să faci proteste îți trebuie mii de oameni, acolo, în stradă ca să te ia lumea în seamă. Probabil că, în zilele următoare, o să avem o discuție în primul rând noi, cei care am fost activi la acele proteste din București și vedem ce facem și, apoi, o să vorbim și cu ceilalți colegi să vedem dacă vor să vină sau nu lângă noi la viitoarele proteste. Nu pot să vă spun acum ce calendar vor avea protestele noastre în viitorul apropiat”, a declarat Pîrvulescu.
Impact în Gorj: Când se reiau lucrările la hidrocentralele de pe Jiu. Dezbatere publică, la Bumbești Jiu. Studiile privind efectele lucrărilor la hidrocentralele din Defileul Jiului au fost prezentate marți, în cadrul unei dezbateri publice, ce a avut loc la Bumbești Jiu. Investițiile, blocate de ani de zile, așteaptă avizele de mediu, pentru a putea fi reluate. La Bumbești Jiu au fost prezente zeci de persoane, reprezentanți ai organizațiilor de mediu, dar și ai instituțiilor publice. Au fost prezentate studiile efectuate de societăți independente, în privința impactului lucrărilor asupra faunei și a speciilor de plante și copaci. Hidrocentralele de la Bumbeşti şi Dumitra sunt finalizate în procent de peste 90%. Până acum, statul a cheltuit peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate în instanţă de organizaţiile de mediu.
Gorjeanul: Constantin Ștefan (ex-secretar de stat Min. Energiei): ,,CE Oltenia trebuie să mențină în exploatare comercială minim 5 grupuri, până în 2030!” Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a clarificat situația Complexului Energetic Oltenia și evoluția prețului energiei într-o postare pe o rețea de socializare. El a subliniat că închiderea a 9 grupuri energetice a dus la o dependență crescută a României de importurile de energie. În luna septembrie a acestui an, România a depășit pragul de 2000 MW instalați în energie regenerabilă, cu toate acestea, Ștefan a avertizat că gradul de sărăcie energetică va crește semnificativ. Acesta a argumentat și necesitatea ca CE Oltenia să mențină în exploatare cinci grupuri energetice, până în 2030.
Gorjonline: Unde se duc banii din PNRR când se duc! Contract de 2,5 milioane de lei, cu dedicație, la Crușeț. Mai multe primării din Gorj au obținut finanțări din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea unor platforme de colectare a deșeurilor. Sunt bani de la Comisia Europeană pentru înființarea unor așa zise centre de colectare prin aport voluntar, în care cetățenii să ducă deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, anvelope uzate, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări. Mai clar, sunt fonduri pentru a ne civiliza. Numai că, atunci când vine vorba de bani, licitațiile pentru construirea acestor centre sunt organizate în cel mai neaoș mod, după obiceiul împământenit de a șmenui orice și de a dirija banii acolo unde trebuie. La Crușet, de exemplu, trei firme au fost descalificate, din motive ”tehnice”, iar autoritatea contractantă a preferat ca platforma de colectare a deșeurilor să fie construită de societatea care a ofertat cel mai mare preț, aproape de valoarea estimată a proiectului.
Pandurul: Primar: Este mai simplu la primărie decât la Complexul Energetic Oltenia. A renunțat la Complexul Energetic Oltenia pentru a conduce Primăria Turceni. Nu a dat greș când a făcut această alegere, consideră Constantin Popescu, fost membru în directoratul CEO, actual primar la Turceni. „Nu pot să spun că a fost o trecere bruscă de la CEO la Primăria Turceni. Sistemul de funcționari al companiilor de stat este cam același. Singura noutate pentru mine la primărie este interacțiunea cu publicul, cu cetățenii”, a declarat Popescu. Acesta spune că are dialog zilnic cu cetățenii. “E mai simplu ca și funcționare la primărie, dar e mai grea interacțiunea zilnică, pentru că zilnic vin la primărie cetățeni cu probleme sociale, cu propuneri pentru comunitate și alte situații particulare. Când la primul mandat ai un număr de 2.000 de oameni care ți-au dat votul să-i reprezinți, este o responsabilitate foarte mare”, a mai spus noul primar.