Pandurul: Austeritatea riscă să blocheze investiții din Gorj. Primar: E culmea ridicolului! Mult dezbătuta ordonanță a austerității riscă să blocheze șantiere în județul Gorj. Primăriile ar putea să rămână fără banii pe care deja i-au obținut prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Semnalul de alarmă e tras de primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, care a declarat că primăriile nu vor mai putea achita lucrările făcute prin PNRR până la anul. „Trezoreriile au blocat plățile pe PNRR pentru că în ordonanța asta se spune că cine nu a reușit să facă plăți până la 30 august, nu mai poate face după 1 septembrie. Ce se întâmplă cu banii? Și Roșia de Amaradia e în această situație. Avem proiecte prin PNRR și furnizorii sau constructorii, dacă nu au apucat să emită factură până la 30 august, riscă să nu mai poată să-și încaseze banii până la sfârșitul anului. Vorbim de o plată în anul viitor. Ordonanța austerității merge atât de departe încât Ministerul Finanțelor ne va lua banii din cont. Sunt bani europeni. PNRR e cu bani europeni. E culmea ridicolului!” a declarat Cotojman.
Gorjeanul: Se așteaptă un nou verdict în dosarul „Șpagă la primărie!”. Dosarul „Șpagă la Primăria Bâlteni” se află înregistrat, de aproape un an, la Tribunalul Gorj, însă judecata încă nu a început, din cauza contestațiilor și a excepțiilor formulate de inculpați împotriva rechizitoriului. 11 volume conține dosarul de urmărire penală, în care s-au strâns probe despre modul în care a fost aranjat concursul la Primăria Bâlteni. Potrivit anchetatorilor, președinta comisiei de examinare a primit șpagă o brățară și cercei, care valorau 1.800 de lei. Cinci persoane au fost trimise în judecată, printre acestea și fostul primar al comunei, Vasile Vlăduleanu. Verdictul dat de Tribunalul Gorj, în decembrie anul trecut, prin care s-a constatat că nu există iregularități în actul de inculpare și s-a dispus începerea judecății, a fost contestat la Curtea de Apel Craiova, care a decis trimiterea cauzei spre rejudecare. După alte zece termene de judecată, în care s-a încercat inclusiv recuzarea unui judecător, după ce alți patru s-au abținut în a judeca dosarul, Tribunalul Gorj a stabilit termen pentru pronunțare peste nouă zile, când va decide dacă va începe sau nu judecata în acest caz.
Gorjonline: Contestație în procesul cu radarul măsluit de polițiștii din Turceni. Inspectoratul Județean de Poliție Gorj a făcut contestație în procesul pe care comisarul șef de poliție Nicu Tănase, șeful Secției 5 Poliție Rurală Rovinari, l-a câștigat împotriva măsurii sancționării sale, în calitate de conducător auto, prin reținerea permisului, pe motiv că a depășit viteza minimă legală cu peste 50 km./oră. Procesul a fost câștigat, inițial, de către comisarul de poliție, care a reușit să demonstreze în fața instanței de judecată că aparatul radar a fost măsluit pentru a arăta o viteză mai mare. Ultima fază a procesului se va judeca la Tribunalul Gorj.
Sabotorii: Minerii vor să iasă în stradă din cauza pensiilor. Valul mare de nemulțumiri, între actuali și foști mineri și energeticieni, din cauza pensiilor ar putea duce la proteste. De la 1 septembrie, cei care vor ieși la pensie primesc mai puțini bani decât alți salariați din minerit care au ieșit din câmpul muncii înainte de această dată. Se menține vârsta de pensionare, nu și modul de calcul. Așa s-a ajuns ca mulți pensionari din minerit să primească decizii de recalculare pe minus. Pensiile le-au fost „înghețate”. Primesc aceiași bani, dar oamenii se tem că într-o zi vor rămâne cu buzunarele goale, din cauza incertitudinii de la Guvern. Una dintre cele mai mari federații deja anunță că va strânge semnături pentru o grevă generală, prin care să atragă atenția asupra acestei probleme.
Impact în Gorj: Buget pentru cârpeli în carierele miniere. Complexul Energetic Oltenia a pregătit un buget pentru mentenanța utilajelor din carierele miniere. A fost aprobată suma de peste 300.000 de lei, pentru a achiziționa agrafe miniere. Produsele se folosesc pentru realizarea lucrărilor de mentenanță a utilajelor miniere, respectiv îmbinarea covoarelor de cauciuc cu inserție textilă. La nivelul Complexului Energetic Oltenia, este în implementare un program de închidere a subunităților miniere. Este și motivul pentru care, de la un an la altul, minerii s-au tot plâns că nivelul investițiilor este tot mai mic. Mai puțini bani pentru mentenanță, mai puțini bani pentru reparații și ceva fonduri pentru cârpeli, în loc de produse noi.