Gorjeanul: Inspectorii de muncă fac praf raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei. În opinia Ministerului Energiei, la Cariera Pinoasa – unde au fost îngropate patru utilaje, nu două, după ce un deal s-a surpat, dezastrul s-a întâmplat din cauze naturale, adică seceta și cutremurele din 2023. Concluziile inspectorilor de muncă sunt, însă, cu totul altele. Adică, o monografie de lucru nerespectată și aplicarea unei tehnologii greșite. Inspectorii ITM și-au finalizat controlul în cariere, după ce în data de 2 august un deal s-a prăbușit peste patru utilaje, în Cariera Pinoasa, iar concluziile au fost făcute publice. Astfel inspectorul șef al ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că au fost verificate carierele, iar pe anumite porțiuni, exploatarea cărbunelui se face fără nicio noimă, în sensul că nu se respectă regulile elementare ale unei astfel de activități. Prin urmare, Complexul Energetic Oltenia a primit amenzi în valoare de 50.000 de lei, ITM Gorj trasându-i și măsurile care trebuie luate pentru ca în carierele miniere să nu mai aibă loc accidente.
Impact în Gorj: Se cere angajarea tuturor salariaților CEO, încadrați pe perioadă determinată și a celor de la Minprest. Unul dintre liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia este de părere că vor fi probleme majore în ceea ce privește resursa umană în sectorul minier și energetic. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, susține că este obligatorie angajarea pe perioadă nedeterminată a tuturor minerilor care în momentul de față au contracte pe durată determinată. „Noi am cerut tot timpul angajarea pe perioadă nedeterminată a tuturor salariaților, care acum sunt încadrați pe perioadă determinată și a celor de la Minprest. Este important ca și salariații Minprest să fie angajații Complexului Energetic Oltenia și să beneficieze de aceleași condiții la salarizare și la pensionare. Ei tot la CEO lucrează de fapt, dar au încadrări mai proaste. De la Complexul Energetic Oltenia o să plece și mai mulți angajați prin pensionare. Va fi un deficit major de personal. Dacă se va mai produce cărbune și energie electrică, atunci va fi nevoie de oameni. Au dispărut deja 4.000 de locuri de muncă și vor mai dispărea încă 4.000 până în 2026, dar cineva va trebui să rămână și să asigure activitatea atât cât se va putea”, a afirmat Tomescu.
Gorjonline: Ce a pățit un fost sindicalist după ce a depus o cerere la CEO. Un fost sindicalist așteaptă de 2 ani o adeverință, în urma unei cereri pe care a depus-o la Complexul Energetic Oltenia. Doru Crăete, fost angajat la Sucursala Electrocentrale Rovinari și lider de sindicat, s-a pensionat de la termocentrală după peste 3 decenii de activitate neîntreruptă. La pensionarea în baza Legii 197 nu a fost mulțumit de cuantumul pensiei. A depus o cerere pentru a primi o adeverință cu vechimea și toate datele necesare pentru instanța de judecată. Nici până în prezent nu a primit răspunsul și adeverința la solicitare. S-a interesat recent la sediul companiei energetice și a primit garanția că până în septembrie totul se va rezolva.
Pandurul: Școala nouă din Arcani, construită după cutremur, nu primește elevi anul acesta. Școala din Arcani, construită după ce cea veche a fost dărâmată de cutremur, nu va fi folosită prea curând de elevi. „Avem în lucru noua școală. Știți că cea veche a fost afectată de cutremurul din 2023, a fost demolată și lucrările au început abia în luna mai, anul aceasta. Au durat destul de mult procedurile, licitația. Acum, noua școală este realizată în proporție de 20% dar noi sperăm că până anul viitor să fie gata”, a declarat primarul Artistică Daniel Coiculescu. Lucrările depășesc 7 milioane de lei. După ce unitatea de învăţământ a fost grav afectată de cutremurul din februarie, elevii şi preşcolarii au fost mutaţi în celelalte două şcoli care mai funcţionează în comună.