Gorjonline: Sindicalist: Și la Minprest sunt încadrați peste 300 de muncitori pe perioadă determinată. Sunt sute de muncitori de la Minprest Serv SA Rovinari încadrați pe perioadă determinată. Cifra angajaților care pot rămâne oricând fără loc de muncă, dacă nu le sunt prelungite contractele, este de aproximativ 300. După cum a precizat Cosmin Bivolaru, liderul de sindicat, situația s-a acutizat în ultimii ani în ceea ce privește contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată. „Și la Minprest sunt încadrați peste 300 de muncitori pe perioadă determinată. Numărul real al minerilor încadrați pe perioadă determinată este astfel mult mai mare. Sunt 300 la Minprest și încă 1.800 – 2.000 la CEO. Toată lumea lucrează în minerit, chiar dacă sunt angajatori diferiți și salarizare diferite, locurile de muncă sunt în aceleași perimetre. Situația este mult mai complexă decât pare la prima vedere”, a declarat Cosmin Bivolaru.
Gorjeanul: Un fost electrician în foraje din Țicleni i-a făcut o scrisoare premierului Ciolacu. Subiectul fierbinte: pensiile speciale. Un bărbat de 61 de ani, actualmente pensionar, fost salariat în foraj, acesta prestând zeci de ani ca electrician și operator la sondele de foraj, continuă lupta cu sistemul și a transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu. Constantin Tunșeanu, din orașul Țicleni, își arată nemulțumirile cu privire la bulversanta Lege a pensiilor, precum și cele legate de pensiile speciale, omul încropind o scrisoare deschisă adresată tocmai lui Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. Bărbatul, care consideră că a fost nedreptățit prin decizie de pensionare emisă de Casa de Pensii, a organizat în vara anului 2023 și un protest, derulând chiar și o campanie de strângere de semnături pentru desființarea pensiilor speciale.
Pandurul: România, dependentă de importurile de lactate. Ce spun fermierii din Gorj. Aproximativ 60% din produsele lactate aflate pe rafturile magazinelor din România provin din import, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, timp în care fermierii gorjeni aruncă laptele sau îl vând pe nimic. Pentru a reduce dependența de importuri și a crește cantitatea de lapte autohton disponibil pe piață, autoritățile propun un sprijin financiar de 60.000 de euro pentru crescătorii de animale din zonele montane. Această sumă, care va fi nerambursabilă, ar urma să fie utilizată pentru modernizarea fermelor și pentru achiziționarea de containere pentru depozitarea și procesarea laptelui. „Ne-ar ajuta”, spun fermierii, care resimt din plin dificultățile economice ale industriei zootehnice. Ștefan Văduva, din Prigoria, proprietar al unei ferme cu 30 de vaci, obține aproximativ 300 de litri de lapte pe zi în timpul verii. Cu toate acestea, din cauza lipsei pieței de desfacere, o mare parte din laptele produs ajunge hrană pentru porci.
Impact în Gorj: Corpul de Control al ministrului Educației, la Liceul Tehnologic Motru și la IȘJ Gorj. O echipă de control din Ministerul Educației a ajuns, marți, la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Pe tapet sunt problemele de la liceele din Motru și Turceni, dar și cel legat de schimbarea de la Școala Gimnazială Constantin Săvoiu din Târgu Jiu, unde directoarea Corina Panduru a fost destituită din funcție și înlocuită cu Marcela Mrejeru. Corpul de Control a fost deja la Liceul Tehnologic Motru, verificatorii plecând din școală la lăsarea serii. În discuție se pun și problemele de la Liceul Turceni, dar și procesul câștigat la fond de către fosta directoare a școlii gimnaziale din Padeș, actual inspector școlar general adjunct.