Pandurul: O companie din Gorj a înlocuit o parte din salariați cu roboți: Productivitatea crește! O companie din Gorj, care este specializată în echipamente industriale, a înlocuit parte din meseriași cu roboți. Angajaților rămași le oferă salarii atât de motivante, încât mulți dintre ei își îndeamnă și copiii să muncească aici. E povestea unei afaceri care îmbină partea umană cu cea automată și toată lumea are de câștigat mai ales că forță de muncă se găsește tot mai greu când vine vorba de oameni calificați, iar sudorii sunt din ce în ce mai dificil de găsit. Dumitru Mărgeloiu, om de afaceri din județul Gorj, a vorbit despre importanța automatizării proceselor de prelucrare a metalelor. A pariat pe robotizare de câțiva ani și a câștigat.
Impact în Gorj: 351 de milioane de lei pentru drumurile județene. Proiecte importante au fost atrase pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Gorj. Prin fonduri europene sau guvernamentale, autoritățile județene au reușit să atragă sume importante. În total, 351 de milioane de lei vor fi alocate pentru drumurile județene. „Am închis în ianuarie partea de licitație pentru pachetele de drumuri. Este vorba despre drumul de la Brănești la Hurezani, un drum de 144 milioane de lei, în lungime de 41 km și drumul Țicleni- Târgu Jiu, o investiție în valoare de 92 milioane lei, drum cu o lungime de 21 km. Am închis în luna ianuarie și pachetul de drumuri de 53 km, vorbim aici de investiții pe Programul Anghel Saligny. Vorbim de 351 de milioane de lei, investiții în drumuri. Ne așteptăm ca, în 2027, aceste investiții să fie gata” a declarat Marius Cuțitoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.
Gorjonline: Ședință cu scântei a consilierilor locali, la Motru. Propunerea liberalilor pentru președintele de ședință nu a trecut la vot. Consiliul Local Motru s-a întrunit miercuri, la ora 15:00, în ședință extraordinară, pe ordinea de zi fiind cinci proiecte importante pentru comunitate, care nu suportau amânare. Liberalii au boicotat însă ședința încă de la comisii, miza fiind alegerea președintelui de ședință pe următoarele trei luni. Mai exact, grupul PNL dorea doar să îl impună pe Dan Matei președinte de ședință, lucru care nu a reușit nici la întrunirea din ianuarie. Cum propunerea cu Dan Matei nu a trecut, liberalii l-au propus, pentru această funcție pe Gigel Jianu. Acesta a concurat cu reprezentantul AUR, care a și câștigat funcția la vot.
Gorjeanul: Când nu e gaz, nu bate vântul, nu e soare și hidro ,,a înghețat”, cărbunele salvează SEN. Energia pe cărbune a fost, în cea mai mare parte a zilei de miercuri, pe primul loc în Sistemul Energetic Național, livrând peste 1450 de MW. Au urmat energia pe gaz, nucleară, hidro, eolianul și fotovoltaicele. Consumul național era de aproape 6.600 MW, iar importurile de energie, de peste 2.000 de MW. În după-amiaza zilei, pe măsură ce a și scăzut consum național de energie electrică, hidrocarburile au luat locul cărbunelui, nuclear – locul 3, iar hidro a coborât pe a patra poziție. Odată cu scăderea consumului, a scăzut și cantitatea de import, la puțin peste 1600 MW. Fotovoltaicele și eolienele au livrat în Sistemul Energetic Național doar 5,8%, respective 3,9%, având o pondere de sub 10%. ,,Cărbunele pe primul loc. Nu sunt gaze. Nu bate vântul. Nu este soare. Hidro a înghețat”, a rezumat unul dintre energeticienii CEO, situația privind sistemul energetic național.
Sabotorii: Bezna minții, la Autoritatea pentru Digitalizare. Doar 10 specialiști în IT din 250 de angajați. Autoritatea pentru Digitalizarea României are 250 de angajați, dar doar 10 au studii în IT. E descoperirea făcută de parlamentarul de Gorj Radu Miruță, care e șeful Comisiei pentru IT și Tehnologia Informației. Nu mai e de mirare, astfel, că platformele statului au fost blocate cu zilele după o pană de curent. O avarie a blocat toate serviciile publice: platformele de licitații, ghiseul.ro, cardurile de sănătate și orice serviciu digital gestionat de stat. Deputatul Radu Miruță a cerut explicații în Parlament celor de la Autoritatea pentru Digitalizare.