Gorjonline: Șapte IFN-uri din Gorj, înșelate cu sume considerabile prin fals în înscrisuri! 19 inculpați trimiși în judecată. Pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu se află, de un an, un dosar penal cu 19 inculpați privind devalizarea, cu acte false, a unor Case de Ajutor Reciproc și a unor Instituții Financiare Nebancare din Gorj. Abia pe 20 martie instanța de fond a stabilit un termen în acest dosar penal, mai precis, la un an și o lună de când acesta a fost depus de procuror la instanța de judecată. Părți vătămate în dosar sunt Asociația CAR Învățământ, de la care iau astfel de împrumuturi majoritatea cadrelor didactice și nu numai, Asociația CAR Bumbești Jiu, o asociație de la care s-a împrumutat însuși primarul orașului și fiul acestuia- polițist, Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR Târgu Jiu care funcționează lângă gara CFR din municipiu și este frecventată de foști și actuali salariați din Căile Ferate, Asociația CAR Unirea tot din Târgu Jiu, una dintre cele mai cunoscute din oraș, Asociația Direcția Silvică Gorj, frecventată de foști și actuali silvicultori, CAR UM Sadu Gorj, care este Casa de Ajutor Reciproc al Uzinei Mecanice Sadu(a doua dintre cele trei din oraș) și CAR Petrila IFN implicată într-un scandal grav, tot anul trecut, cu o fostă casieră care ar fi luat împrumuturi de 990.000 de lei, cu documente false, alături de doi complici.
Pandurul: CE Oltenia pierde procese de zeci de mii de euro fiecare. Complexul Energetic Oltenia pierde pe bandă rulantă procesele intentate de locuitori din zona Motru, ale căror case au fost afectate de lucrările miniere. Cu fiecare proces pierdut, compania trebuie să acorde despăgubiri de zeci de mii de euro. Deocamdată, CE Oltenia apelează la toate căile de apel, pentru a trage de timp. “Obligă pârâta, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, la plata către reclamant a sumei de 480.076 lei. Obligă pârâta, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, la plata către reclamant a sumei de 24.289 lei cheltuieli de judecată”, este una din deciziile Judecătoriei Motru.
Sabotorii: Sute de mineri, în pragul concedierii. Aproximativ 450 de mineri din bazinul carbonifer Berbești-Alunu, județul Vâlcea, se află în pericol de a rămâne fără locuri de muncă dacă nu se găsește urgent o soluție pentru continuarea exploatării lignitului în zonă, avertizează sindicaliștii. Conform angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cele trei cariere din zonă – Panga, Berbești Vest și Alunu – ar urma să fie închise la sfârșitul acestui an, odată cu încetarea activității CET Govora, singurul producător de energie, căldură și abur industrial pe bază de cărbune din județ, aflat în subordinea Consiliului Județean Vâlcea.
Gorjeanul: Burduja: Sper, în două luni, să fie reluate lucrările de la hidrocentrala Bumbești-Livezeni. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că așteaptă acordul de mediu pentru hidrocentrala de la Bumbești Jiu. ,,Sper, în maximum două luni”, a spus ministrul. Este vorba de reluarea unei investiţii începută în 2004 de compania de stat Hidroelectrica, pentru construcția a două hidrocentrale şi a unui baraj cu microhidrocentrală pe râul Jiu, în zona de defileu a acestuia. Lucrările au fost întrerupte după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 2017, anularea autorizaţiilor de construire emise în 2012 și 2016 de Consiliile Judeţene Gorj şi Hunedoara, fără să fi existat o evaluare a impactului de mediu. Lucrările la hidrocentrala Bumbești-Livezeni de pe râul Jiu, finalizate în proporție de 90%, au fost blocate în urmă cu 8 ani la solicitarea mai multor ONG-uri, însă, printr-o hotărâre de guvern, emisă în 2024, s-a stabilit că acestea sunt de utilitate publică și interes național. Între timp, magistrații au dat câștig de cauză statului în procesul cu activiștii de mediu, la sfârșitul săptămânii.
Impact în Gorj: Primăria Novaci a înregistrat la OSIM „Festivalul Transhumanței”. Primăria Novaci deține marca înregistrată „Festivalul Transhumanței în Parâng”. Acțiunea de înregistrare la OSIM a festivalului transhumanței a fost demarată în urmă cu aproape un an, din dorința expresă de a crește vizibilitatea zonei turistice montane situate în nordul județului Gorj și cu atingerea, pe viitor, a obiectivului de a pune bazele unui turism cultural zonal bazat pe evenimente care promovează cultura tradițională a României. Obiceiul transhumanței, marcant pentru istoria comunităților păstorești din România și de pe tot globul, este al zecelea element românesc care face parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO.