Gorjonline: Ministrul Burduja, după ce a văzut dezastrul de la Cariera Pinoasa: Siguranța oamenilor este pe primul loc, iar cei care greșesc trebuie să răspundă exemplar! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ajuns, luni după-amiază, în Cariera Pinoasa pentru a evalua situația generată de alunecarea de teren, care a acoperit cu pământ două utilaje de mare capacitate. Burduja a anunțat că așteptă concluziile Corpului de Control, pe care l-a trimis la CEO, și a subliniat că va cere măsuri drastice din partea conducerii pentru cei vinovați. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat, într-o postare pe Facebook, că specialiștii sunt cei care se vor pronunța cu privire la incidentul de la Pinoasa, la cauzele care au dus la producerea acestuia și la pagubele materiale și a precizat că zona de dezvoltare a carierei nu a fost afectată de alunecarea de teren.
Pandurul: Dezastrul care închide o carieră și pune în pericol o termocentrală: Îți trebuie un an să iei pământul de pe utilaje. Este dezastru la CE Oltenia dat fiind că Pinoasa, una dintre cele mai importante surse de cărbune, este practic închisă, după ce două mari utilaje au fost acoperite de pământ. Chiar dacă situația este de-a dreptul gravă, la conducerea companiei și chiar a Ministerului Energiei sunt persoane care sunt complet pe dinafară. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, luni, că urmează probe la grupul 5, însă în realitate nu se știe cu ce cărbune va fi alimentat, în contextul în care Pinoasa e pe butuci. Cele două utilaje valorează milioane de euro, unul dintre acestea fiind recent retehnologizat.
Impact în Gorj: Deputat: „Ne-au cerut energie mai multă, dar nu se gândesc și la faptul că în Complexul Oltenia este nevoie și de investiții. Deputatul Mihai Weber îi cere ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să ia măsuri urgente după incidentul de la Cariera Pinoasa. Parlamentarul PSD susține că este nevoie de investiții și mentenanță la Complexul Energetic Oltenia. Weber amintește că, după alte incidente similare, cu impact major pentru activitatea energetică din Gorj, nu s-a dispus nicio măsură, acestea fiind rezultatele nepăsării celor ce conduc ministerul de resort. ”Ne-au cerut energie mai multă, că nu au avut de unde altundeva să ia, cărbunele fiind singurul care în condiții extreme de temperatură poate produce energie, dar nu se gândesc și la faptul că în Complexul Oltenia este nevoie și de investiții. Sper ca, după acest episod, să se ia decizii înțelepte pentru țară și pentru Gorj!”, a declarat Mihai Weber.
Sabotorii: ”Doamna OMV” din CE Oltenia, afaceri mari cu energie verde. Fosta directoare în CE Oltenia, membră a directoratului companiei pe vremea când Virgil Popescu era ministru al Energiei, și-a continuat cariera în domeniul energetic, după ce a pus bazele închiderii producătorului de energie pe cărbune din Gorj. Imediat după plecarea de la CEO, aceasta a preluat conducerea unui ”dezvoltator de top în domeniul energiei regenerabile”, OX2, care vinde acum în România un parc eolian de 99 MW. Lăcrămioara Diaconu Pințea, ”doamna OMV din CEO”, a ajuns în urmă cu trei ani la cârma companiei din Gorj și a pus bazele afacerii Complexului Energetic Oltenia cu OMV: ”Austriecii vin cu 15% din valoarea investiției, dar primesc 50% curentul electric obținut, pe lângă sute de hectare de teren, care trec din proprietatea CE Oltenia în cea a OMV”, scria presa centrală în 2022, când directoarea s-a decis să plece din CE Oltenia, cu demisie.