Leon Dănăilă, în vârstă de 90 de ani, dezvăluie secretul longevității. Celebrul neurochirurg ne îndeamnă să nu ținem un regim strict și să nu renunțăm la micile plăceri alimentare.
Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, a vorbit deschis despre principiile care l-au ajutat să ducă o viață echilibrată și sănătoasă. Recunoscut pentru cariera sa impresionantă în neurochirurgie și pentru dedicarea față de știință și educație, medicul a oferit sfaturi simple, dar valoroase, privind un stil de viață echilibrat.
Leon Dănăilă susține că nu este nevoie să eliminăm complet micile plăceri alimentare, cum ar fi ciocolata, cafeaua sau un pahar de vin, deoarece acestea pot aduce chiar beneficii creierului atunci când sunt consumate cu măsură. Neurochirurgul, care continuă să opereze chiar și la vârsta de 90 ani, ne arată care este impactul regimurilor alimentare asupra funcționării creierul uman.
- „Se pot consuma 40 ml de alcool pe zi și până la 150 ml de vin roșu, asta s-a constatat. Nu trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună. Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, nu este o viață care se poate duce în condiții optime”, a declarat medicul Leon Dănăilă în cadrul podcastului „Fain și simplu”.
În schimb, Dănăilă atrage atenția asupra consumului excesiv de carne, un aliment extrem de popular în rândul românilor, dar care, potrivit lui, poate contribui la apariția unor probleme de sănătate pe termen lung.
- „Despre carne se spune că, dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade în raport cu cantitatea de carne pe care individul o consumă. Cu toate astea, trebuie să spun că nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate”, povestește Dănăilă în cartea „Secretul longevității creierului”.
De asemenea, medicul a dezvăluit câteva detalii din rutina sa zilnică, care îl ajută să își mențină claritatea mentală și energia chiar și la 90 de ani.
- „Eu mă scol foarte devreme, pe la 3.00, cam în fiecare zi. Citesc dimineața, când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am neapărat restricții. Nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare, dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult, pentru că nu se mai produce mielinizarea, și apar disfuncții cerebrale. Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce, dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele, legumele sunt foarte bune”, a explicat renumitul neurochirurg.
Mesajul său este unul clar: echilibrul în alimentație, stimularea constantă a creierului și respectarea principiului moderației sunt elementele-cheie pentru o viață lungă și sănătoasă.
Leon Dănăilă este membru al Academiei Române și profesor al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor al 59 de cărți și tratate de neurochirugie.
Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști în neurochirurgie din lume, în cei 60 de ani de carieră a realizat peste 40.000 de operații, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. A introdus microscopul operator și laserul în sălile de operație din România și a reușit să reducă rată mortalității în operațiile pe creier de la 60% la doar 4%.
„Lucrăm mână-n mână cu Dumnezeu”, spune Leon Dănăilă despre chirurgii care își exercită profesia în sălile de operație.