RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

MIT SAU REALITATE – 2/0 CEL MAI PERICULOS SCOR

Firea umană este o fire axată extrem de mult pe mituri și simbolistică. Fie că ne folosim de acestea pentru a crea sens în haos, fie că ne confruntăm cu o coincidență bizară, când un lucru are tendința să se repete în aproximativ același fel și cu aceeași finalitate, atunci începem să îi oferim tot mai multă importanță și începe procesul analizării în lung și în lat.

Un astfel de mit este cel al avansului de 2-0, iar acesta identifică acest scor drept cea mai periculoasă marjă de câștig. În timp ce te-ai putea gândi că sportivii sunt cei care ar trebui să fie în principal îngrijorați de acest lucru, atunci când ai plasat anumite beturi se poate să fii cât de cât speriat la vederea acestui scor, și îngrijorarea celor din jur v-a face întreaga situație mult mai confuză. Cum poate totuși acest scor influența jocul și rezultatele?

Încrederea echipei care conduce

Privind din exterior, un scor de 2 vs 0 nu ar trebui să prezinte prea multe probleme, ba chiar ar trebui să aducă un sentiment de satisfacție. Ei bine, lucrurile par să nu stea chiar așa, și paradoxul situației se consideră a fi datorat minții umane. Teoria acestui scor spune, pe de o parte, că echipa care conduce cu 2-0 ajunge să se complacă în situație, riscând astfel tot efortul depus până în acel moment. Pe de altă parte, teoria spune că odată ajunși la acest scor, jucătorii devin confuzi și nu sunt siguri dacă ar fi mai avantajos să atace sau să-și apere avantajul, regăsindu-se astfel într-o stagnare care ajunge să reprezinte un pericol.

În ciuda acestor teorii, dacă urmărim datele concrete, analize statistice a rezultatelor de până acum, putem observa că un procent de sub 3 la sută din echipele care se regăsesc în avans 2-0 vor ajunge să piardă acel joc. Astfel, 90 la sută dintre echipele care câștigă un avantaj de două goluri câștigă jocul și 7,4 la sută ajung la remize.

Presiunea echipei care pierde

Aceeași teorie ne spune că echipa care pierde în acest context va simți o presiune pentru a-și dovedi potențialul, iar confuzia echipei care conduce le va oferi oportunitatea excelentă pentru a reveni în joc. Întradevăr, nu e de mirare faptul că echipa care pierde simte o presiune semnificativă atunci când se ajunge la acest scor, însă contează și momentul în care se ajunge la acest scor. Dacă echipa care conduce ajunge la scorul 2-0 până la pauza de după prima repriză, atunci presiunea resimțită va fii mult mai mare deoarece se va considera că dispun de destul timp pentru a-i prinde din urmă.

Schimbările în motivația jucătorilor sunt cele care afectează această presiune și șansele unui câștig surprinzător. Se pare că a fi în urmă cu două puncte reprezintă punctajul ideal pentru a pune în funcțiune motivația. Proximitatea marcării unui punct, adică faptul că două puncte nu sunt nici prea multe, nici prea puține, ajută la crearea mentalității că într-adevăr meciul poate fi câștigat. Șansele însă scad atunci când vorbim de un scor mai ridicat, precum 4-0 sau mai mult.

Echilibrul jocului

Bineînțeles că toți jucătorii țintesc spre echilibru, având în vedere că acesta le-ar evidenția calitățile și ar face jocul mult mai interesant de urmărit. Acest echilibru nu este atât de ușor de menținut. Deși un avantaj de 2 la 0 prezintă câteva șanse de a fi răsturnat, în mare parte echipa câștigătoare tinde să își păstreze scorul sau chiar să îl multiplice. Echipa care pierde poate avea un impuls de motivație care să o ducă la câștig, însă nimic nu îți oferă mai multă motivație ca atunci când deja te vezi câștigător datorită avansului.

De ce este atunci acest mit atât de popular? Ei bine, se prea poate ca aceste situații să fi fost atât de imprevizibile și impresionante încât au rămas foarte bine imprimate în amintirile publicului. Chiar dacă un joc echilibrat poate oferi șansa perfectă pentru a observa aptitudinile jucătorilor și a le înțelege strategiile, un punctaj neașteptat se face mult mai bine observat.

Concluzie

Adevărul este că dinamica jocurilor poate fi mereu imprevizibilă, și cel mai important factor de luat în calcul este disciplina jucătorilor. Cu cât motivația este mai mare, cu atât cresc șansele pentru a surprinde aceste momente unice. Din punct de vedere al statisticii, scorul 2/0 nu este de temut, dar firea umană nu poate fi pe deplin înțeleasă și prezisă de statistică. Mentalitatea jucătorilor poate mereu să ia urmăritorii prin surprindere, însă chiar și acest lucru oferă o șansă ideală de observare. Aceste momente rare ajută la viitoarele preziceri și la formarea unor profiluri mai exacte, atât pentru echipe cât și pentru jucători.

Astfel că, cel mai important lucru de reținut este că starea mentală a jucătorilor într-un moment anume nu poate fi prezisă, dar în același timp scorul 2/0 nu trebuie să cauzeze emoții prea puternice în tine. Învață să te bucuri de orice oportunitate de învățare care îți apare în cale!

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: