Centrale nucleare de mici dimensiuni sau unele bazate pe hidrogen ar putea fi amplasate, în viitor, în locul centralelor pe cărbune de la Rovinari și Turceni, spune, într-un interviu pentru Radio Infinit, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Începând de anul trecut, Politehnica București pregătește specialiștii care vor lucra la SMR-uri, o tehnologie veche de 60 de ani, folosită acum pe submarine. În România, dacă se va concretiza parteneriatul cu americanii, o astfel de investiție va apărea, până în 2030, la Doicești, în județul Dâmbovița, în locul fostei centrale pe cărbune.
Mihnea Costoiu spune că SMR-urile pot asigura independența energetică a României, a unor orașe sau companii.
La Gorj, au fost voci care au afirmat că SMR-urile ar fi ”bombe cu ceas”, însă Mihnea Costoiu spune că, în cei 60 de ani de existență, tehnologia nu s-a dovedit a fi periculoasă. Tocmai asta pregătește, acum, Politehnica București, specialiști care să aibă grijă să nu se producă incidente.
Rectorul Politehnicii București nu exclude ca, în viitor, SMR-uri să fie montate și-n locul actualelor centrale pe cărbune de la Turceni și Rovinari,
În plus, la Râmnicu Vâlcea, a fost lansat, joi, Hub-ul Român de Hidrogen şi Noi Tehnologii Energetice –un centru de excelenţă pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen.
”Hidrogenul poate fi o soluție pentru Gorj, dincolo de cea nucleară, dar nu exclud multiplicarea SMR-urilor în mai multe locații din țară” spune Mihnea Costoiu.