45% din fondul forestier al Gorjului ar trebui să intre, conform PNRR, în zonă de protecție strictă, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi tăiate lemne, nu mai pot fi culese ciuperci și nu poate fi desfășurată niciun fel de activitate economică.
O discuție pe această temă a avut loc la guvern, joi, iar o nouă întâlnire este programată pentru data de 13 decembrie în comuna Runcu. Gorjul este cel mai afectat dintre județele țării.
”Spre exemplu, dacă avem o carieră de granit la Bumbești-Jiu, care deja are autorizație de funcționare, odată cu adoptarea acestui plan, în decembrie 2025, se va ajunge la închiderea activității” spune Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Popescu afirmă că este o enigmă cum de a ajuns Gorjul să aibă cea mai mare suprafață de păduri inclusă în zona de protecție strictă, prevăzută în PNRR.
”Vrem o dezbatere reală, nu cum a fost, acum două săptămâni, la sediul APM Gorj. O să discutăm pe fiecare UAT în parte, nu va rămâne prevederea așa cum este în PNRR” declară președintele Consiliului Județean.