Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat, vineri, contracte de finanţare pentru proiecte strategice de 180 de milioane de euro pentru cercetare în energie nucleară avansată şi inteligenţă artificială.
HRIA – Un pas strategic pentru inteligenţa artificială
HUB-ul Român de Inteligenţă Artificială (HRIA), cu o valoare de peste 67 milioane euro, va funcţiona ca un centru de excelenţă pentru cercetarea şi dezvoltarea în domeniul IA, reunind experţi din mediul academic, cercetare şi sectorul privat. Coordonat de Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, în parteneriat cu şase universităţi şi opt companii private, proiectul va dezvolta infrastructuri de cercetare avansate, va atrage cercetători de top şi va forma specialişti în IA, facilitând transferul tehnologic şi aplicarea practică a rezultatelor cercetării în economie.
”După un efort de peste 4 ani de muncă și pregătire intensă, am reușit să facem un pas major pentru România în domeniul Inteligenței Artificiale! Am semnat contractul de finanțare pentru HUB-ul Român de Inteligență Artificială – HRIA, un proiect de anvergură care va fi implementat în România sub coordonarea Politehnicii București. Obiectivul principal al proiectului este crearea unui Hub național de Inteligență Artificială care va deveni un pol de excelență pentru cercetare, inovare și dezvoltare în domeniu, contribuind la integrarea cercetării științifice de vârf în Spațiul European de Cercetare (ERA).
Prin parteneriatele cu șase dintre cele mai reprezentative universități din România și 8 IMM-uri inovative, acest proiect va genera noi soluții pentru sectoare cheie precum medicina, securitatea, orașele inteligente și protejarea mediului. De asemenea, hub-ul va dezvolta prototipuri și sisteme de IA care vor contribui la dezvoltarea industriei din țară. Universitățile partenere sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Este o realizare extraordinară care va plasa România în centrul dezvoltării tehnologice europene și va contribui semnificativ la creșterea impactului global al comunității de Inteligență Artificială din țara noastră.
Investiția, în valoare de 67.6 milioane de Euro, este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat neîncetat în dezvoltarea acestui proiect și care au aderat la viziunea că România poate deveni un pol al dezvoltării Inteligenței Artificiale, și în mod special doamnei Prof. Adina Florea, coordonatorul proiectului” a transmis rectorul UPB, Mihnea Costoiu.